Tani ka më shumë informacion në lidhje me koronavirusin dhe simptomat e tij, pasi kanë kaluar më shumë se një vit e gjysmë që kur shpërtheu pandemia. Mirëpo, si mund të dallojmë nëse kemi të bëjmë me koronavirus apo me ftohtje. BBC i ka kushtuar një artikull kësaj çështjeje ku analizon simptomat dhe dallimin.

Artikulli është botuar qershorin e kaluar por media britanike e riktheu atë pasi jemi në vjeshtë dhe dimri është para nesh. Sipas Shërbimit Shëndetësor Kombëtar Britanik (NHS), njerëzit duhet të jenë të vetëdijshëm për simptomat klasike të Covid-19: kollë e re dhe e pandërprerë, ethet / temperatura e lartë dhe humbja ose ndryshimi i shijes dhe aromës.

Sidoqoftë, studiuesit vërejnë se disa njerëz me Covid mund të ndjehen “më shumë si të kenë një ftohje të keqe”, me simptoma të tilla si dhimbje koke, dhimbje të fytit dhe rrjedhje të hundës.

Ethet: A do të thotë kjo se kam një koronavirus?

Temperatura e lartë është 37.8C ose më e lartë. Kjo mund të ndodhë kur trupi lufton kundër çdo infeksioni, jo vetëm koronavirusit. Temperatura e lartë nuk ka gjasa të shkaktohet nga ftohja e zakonshme. Pra, nëse dikush ka ethe, ai duhet të organizojë një test të koronavirusit, raporton BBC.

Po kollitja?

Nëse keni një ftohje apo grip mund të keni kollë bashkë me simptoma të tjera. Gripi zakonisht vjen papritmas dhe njerëzit shpesh përjetojnë dhimbje të muskujve, të dridhura, dhimbje koke, lodhje, dhimbje të fytit dhe hundë së bashku me kollën. Ftohjet kanë tendencë të zhvillohen më gradualisht dhe janë më pak të rënda, edhe pse ato ju bëjnë të ndiheni keq.

Së bashku me një kollë, mund të ketë teshtitje, dhimbje të fytit dhe rrjedhje të hundës. Ethet, të dridhurat, dhimbjet e muskujve dhe dhimbjet e kokës janë të rralla. Kollitja për shkak të koronavirusit do të thotë që dikush kollitet shumë për më shumë se një orë ose ka më shumë konfiskime ose “episode” të kollitjes në 24 orë.

Nëse zakonisht keni një kollë për shkak të një gjendjeje mjekësore afatgjatë siç është Sëmundja Kronike Obstruktive Pulmonare (COPD), mund të jetë më e keqe se zakonisht. Rekomandohet të kryhet një test kundër Covid-19 kur dikush zhvillon një kollë të re dhe të vazhdueshme.

Çfarë do të thotë humbje e shijes dhe nuhatjes?

Janë simptomat kryesore të koronavirusit. Mund të ndodhë që të keni vetëm këto simptoma por rekomandohet kontrolli edhe nëse nuk ndiheni mirë, për të shmangur rrezikun e përhapjes së virusit.

A nënkupton teshtitja që kam një koronavirus?

Teshtitja nuk është një simptomë klasike e koronavirusit. Pra, nëse nuk keni ethe, kollë ose humbje të shijes dhe nuhatjes, nuk keni nevojë të bëni një test. Sipas NHS, një rrjedhja e hundëve nuk është një arsye për t’u testuar për Covid-19. Sidoqoftë, studiuesit raportojnë se disa njerëz që rezultojnë pozitivë për koronavirus kanë këto simptoma.