A kam grip, është thjesht një ftohje apo kam një koronavirus? Simptomat janë të ngjashme në të treja gjendjet, me rezultat që shumica prej nesh i ngatërrojnë ato, veçanërisht në këtë periudhë të vitit. BBC bën një analizë në lidhje me reagimet e trupit kur vuan nga koronavirusi dhe kur vuan nga ftohja. Sipas Shërbimit Shëndetësor Kombëtar (NHS) të Britanisë, njerëzit duhet të jenë të vetëdijshëm për simptomat klasike të mëposhtme të koronavirusit:

Një kollë e re dhe e pandërprerë Ethet/Temperatura e lartë
Humbje ose ndryshim në shije dhe erë Megjithatë, ekspertët theksojnë se disa njerëz që janë të sëmurë mund të ndihen “më shumë sikur kanë një ftohje të keqe”, me simptoma të tilla si dhimbje koke, dhimbje të fytit dhe rrjedhje hundësh.

Çfarë do të thotë ethe? Një temperaturë prej 37.8 gradë Celsius e lart tregon se trupi po lufton kundër çdo infeksioni, jo vetëm kundër koronavirusit. Temperatura e lartë konsiderohet se nuk ka gjasa të jetë shkaktuar nga ftohja e zakonshme. Pra, nëse dikush ka ethe, ai duhet të organizojë një test për koronavirus, vëren BBC.

Po kollitja? Kolla mund të jetë një shenjë e ftohjes, koronavirusit ose gripit së bashku me simptoma të tjera. Gripi zakonisht shfaqet papritur dhe të sëmurët shpesh do të përjetojnë dhimbje muskujsh, të dridhura, dhimbje koke, lodhje, dhimbje të fytit dhe rrufë ose hundë të mbytur, së bashku me kollë. Ndihet më keq se një ftohje e rëndë. Ftohjet priren të zhvillohen më gradualisht dhe janë më pak intensive, megjithëse ato ende ju bëjnë të ndiheni keq. Së bashku me kollitjen, mund të ketë teshtitje dhe dhimbje të fytit dhe rrjedhje hundësh. Ethet, të dridhurat, dhimbjet e muskujve dhe dhimbjet e kokës janë të rralla. Kolla për shkak të koronavirusit do të thotë që dikush kollitet shumë për më shumë se një ose tre orë ose ka më shumë konvulsione ose “episode” të kollitjes në 24 orë.

Nëse zakonisht keni një kollë për shkak të një gjendjeje mjekësore afatgjatë, siç është sëmundja pulmonare obstruktive kronike (COPD), ajo mund të jetë më e keqe se zakonisht. Dikush duhet të bëjë një test koronavirus nëse zhvillon një kollë të re, të vazhdueshme.

Çfarë do të thotë humbja e shijes dhe erës? Zakonisht nëse dikush ka njërën nga dy shenjat, është pothuajse i sigurt se ka koronavirus, por mund të nënkuptojë edhe se vuan nga një ftohje e thjeshtë. Sigurisht, nëse nuk ndihet mirë, duhet të kontrollojë se çfarë është në të vërtetë.

Dhe çfarë do të thotë teshtitja? Nuk është një simptomë klasike e koronavirusit, por nëse dikush nuk ka temperaturë, kollë ose humbje të shijes dhe nuhatjes, nuk ka nevojë të testohet, sipas NHS. Sipas NHS, rrjedhja e hundës ose dhimbja e kokës nuk është një arsye për t’u testuar për Covid. Megjithatë, studiuesit raportojnë se disa njerëz që rezultojnë pozitivë për koronavirus kanë këto simptoma.

Udhëzimet amerikane thonë se njerëzit me simptomat e mëposhtme mund të kenë Covid: Ethe ose të dridhura Kollë Frymëmarrje ose vështirësi në frymëmarrje Lodhje Dhimbje muskujsh ose dhimbje trupi, koke Humbje e re e shijes ose nuhatjes Dhimbje fyti Kongjestion ose rrjedhje hundësh Të përzier ose të vjella Diarre Udhëzimet e EODY

Një tabelë në faqen e internetit të EODY rendit ndryshimet midis ftohjes së zakonshme dhe gripit, megjithëse këto simptoma nuk shfaqen gjithmonë. Ftohja e zakonshme shkaktohet nga viruse të tjera përveç viruseve të gripit. Simptomat e tij janë zakonisht më të lehta, të kufizuara në traktin e sipërm respirator (rrjedhje hundësh, teshtitje, dhimbje të fytit), zgjasin më pak dhe komplikimet janë të rralla. Përkundrazi, gripi mund të shkaktojë sëmundje të rënda dhe komplikime që ndonjëherë mund të jenë fatale për disa njerëz, p.sh. personat me sëmundje kronike.