Studiuesit kinezë kanë demonstruar se algat mund të mbijetojnë në një mjedis të ngjashëm me Marsin gjatë katër eksperimenteve që nga viti 2019, duke rritur shpresën se njerëzimi mund të jetë në gjendje ta kthejë planetin shterpë në një planet të gjelbër si Toka në të ardhmen, bën të ditur “Xinhua”.

Në një eksperiment shtatorësh, i cili u zhvillua në shtator të këtij viti, algat u transportuan nga një tullumbace me helium në një lartësi prej 30.000 metrash dhe mbijetuan për katër orë në temperaturë më të ulët se minus 30 gradë celsius me dritë ultravjollcë intensive dhe mungesë oksigjeni, sipas një raporti nga e përditshmja “Changjiang” me qendër në Wuhan, provincën Hubei të Kinës qendrore. Ekipi hulumtues nga Instituti i Hidrobiologjisë i Akademisë Kineze të Shkencave kreu katër eksperimente në Rajonin Autonom të Mongolisë së Brendshme të Kinës veriore dhe Rajonin Autonom Xinjiang Ujgur të Kinës veriperëndimore.

Eksperimentet vërtetuan se algat janë të forta. Por nevojiten gjithashtu eksperimente të mëtejshme për të mësuar nëse speciet mund të rriten apo edhe të shumohen në sipërfaqen e Marsit, tha Wang Gaohong, studiues në Institutin e Hidrobiologjisë.

Algat janë prodhuesit kryesorë të biosferës së tokës, që përbëjnë 30 për qind deri në 40 për qind të të gjithë jetës dhe luajnë një rol të rëndësishëm në ruajtjen e stabilitetit të biosferës.

Algat konsumojnë dioksid karboni dhe prodhojnë oksigjen që bën të mundur jetën për speciet e tjera.