Një gjeni dhe adhurues i madh i Minecraft ka arritur të rikrijojë një kompjuter plotësisht funksional të aftë për të ekzekutuar një sërë aplikacionesh brenda videolojës sandbox open world të Mojang Studios.

Nëse dikush ende mendonte se Minecraft mund të vendoste një lloj kufiri në imagjinatën e lojtarëve të tij, ata me siguri do të ndryshojnë mendje për mirë tani. Një gamer nga sandbox Mojang Studios ka rikrijuar në fakt një procesor 8-bit të pajisur me njësi logjike, cache, memorie, ALU, instruksione të llojeve të ndryshme në mënyrë që të mund të kryejë llogaritjet e nevojshme për lloje të ndryshme videolojërash dhe aplikacionesh.

Një procesor i ndërtuar me Minecraft

Autori i kësaj ndërmarrje bëhet i njohur në rrjet me pseudonimin “Sammyuri” dhe ka përfunduar punën e tij në 7 muaj, duke përdorur blloqet e Minecraft për të rindërtuar arkitekturën e kompjuterit. Të cilit ai i dha emrin Chungus 2 (Numri i pazakonshëm i llogaritjes dhe njësia grafike).

Chungus 2 krenohet me një shpejtësi orësh prej 1 herc dhe 256 bajt RAM, specifikime që e lejojnë atë të ekzekutojë lojëra të thjeshta si Snake ose Tetris në një ekran 32×32. Është simuluar edhe gamepad-i që ju lejon të ndërveproni me këto lojëra, butonat e të cilave shtypen me avatarin e Minecraft, siç mund të shihet në një video të ngarkuar nga “Sammyuri” në YouTube.

“Ndoshta duhet ta kisha bërë më të qartë në video, por të gjitha operacionet u përshpejtuan me një faktor midis njëqind dhe disa mijëra herë për t’i bërë ato të vëzhgueshme në kohë reale,” shkroi “Sammyuri” në një koment mbi videon. “Ndërsa shpejtësia e orës 1Hz e bën këtë procesor shumë të shpejtë për një procesor të prodhuar në Minecraft, në fakt nuk është aq i shpejtë sa mund të duket kur shikoni videon.”

Edhe pse versioni i parë u publikua më shumë se 10 vjet më parë, Minecraft është ende sot një pikë referimi në mesin e lojërave që arrijnë të shprehin kreativitetin e lojtarëve të tyre. Sidomos gjatë bllokimeve të fundit, gjithnjë e më shumë njerëz, fëmijë, adoleshentë dhe të rritur, kanë shpenzuar kohë në serverët e shumtë të lojërave duke përfituar nga aftësia e Minecraft për të qenë një kuti lodrash e vërtetë.