Dy doza të një vaksine Covid nuk janë të mjaftueshme për të ndaluar mos infektimin nga varianti Omicron. BBC shkruan se këtë gjë e kanë paralajmëruar shkencëtarët në Mbretërinë e Bashkuar.

Analiza e hershme e rasteve të Omicron dhe Delta në Mbretërinë e Bashkuar tregoi se vaksinat ishin më pak efektive në ndalimin e variantit të ri. Sidoqoftë, një përforcues i tretë parandalon që rreth 75% e njerëzve të kenë ndonjë simptomë të Covid.

Agjencia e Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar tha se vaksinat kishin ende gjasa të ofrojnë mbrojtje të mirë kundër Covid-it të rëndë që kishte nevojë për trajtim spitalor. Shkencëtarët analizuan të dhënat nga 581 raste të Omicron dhe mijëra raste të Delta për të llogaritur se sa efektive ishin vaksinat kundër variantit të ri.

Analiza bazohet në të dhëna të kufizuara, por tregoi një rënie dramatike të efektivitetit për vaksinën Oxford-AstraZeneca dhe një rënie të konsiderueshme për dy doza të Pfizer. Mbrojtja 75% ndaj simptomave të Covid pas një përforcuesi nuk është aq e lartë sa ndaj varianteve të mëparshme.

Deri më tani, rreth 22 milionë njerëz kanë marrë një dozë përforcuese, por edhe nëse të gjithë do të rriteshin, efektiviteti më i ulët i vaksinës do të linte ende miliona njerëz të ndjeshëm.