Shtetet e Bashkuara nuk do të hezitojnë të përdorin sanksionet për të dërguar një mesazh të fortë për aktorët e korruptuar dhe destabilizues në rajon. Deklarata është bërë nga i dërguari special i SHBA-së për Ballkanin Perëndimor, Gabriel Escobar, në një intervistë për agjencinë malazeze të lajmeve MINA.

Escobar tha se liderët e Ballkanit Perëndimor duhet të punojnë në interes të qytetarëve, në vend që të punojnë për interesat e tyre personale dhe partiake.

“Ne nuk do të hezitojmë të përdorim sanksione ose mekanizma të tjerë për të dërguar një mesazh të fortë për aktorët e korruptuar dhe destabilizues,” tha Escobar.

Ai vlerësoi se politika nacionaliste, e cila ndan dhe që ka penguar përparimin e rajonit në të kaluarën, nuk ka bërë asgjë për interesat e njerëzve nga Ballkani Perëndimor.

“Shtetet e Bashkuara do të jenë një partner për ata që kanë një qasje konstruktive, jo shkatërruese, ndaj të ardhmes së këtij rajoni, i cili karakterizohet nga anëtarësimi në BE dhe NATO, si dhe një ekonomi dinamike dhe transparente,” tha Escobar.

Siç tha ai, Ballkani është rajoni me rritje më të shpejtë në Evropë, ndaj realizimi i atij potenciali ekonomik duhet të jetë në krye të prioriteteve të Malit të Zi.

“Është shumë frustruese dhe kundërproduktive që politikanët dhe aktorët e tjerë po shfrytëzojnë temat e nacionalizmit për të fituar pikë politike në kurriz të përparimit ekonomik dhe pajtimit rajonal,” tha Escobar.

Ai shtoi se kjo është një taktikë e zakonshme në Ballkanin Perëndimor, ku liderët politikë përdorin ndarjet historike për të mbjellur përçarje mes votuesve dhe të bllokojnë përparimin e shteteve.

“Në mënyrë që Mali i Zi të bëjë përparim konkret në rrugën e tij euro-atlantike, liderët politikë, shoqëria civile dhe të gjithë ata që besojnë në të ardhmen evropiane të vendit duhet të punojnë së bashku për të krijuar një shoqëri civile,” tha Escobar.

Ai shpjegoi se në një shoqëri të tillë, feja, kombësia dhe përkatësia etnike nuk do të përcaktojnë nëse dikush ndihet i sigurt dhe anëtar i barabartë i komunitetit.

“Pjesa më kërkuese e rolit tim është të dëshmoj kërkimin e potencialit të madh të Ballkanit Perëndimor. “Unë me të vërtetë besoj se Mali i Zi dhe Ballkani Perëndimor kanë kapacitetin për të qenë motori ekonomik i Evropës”, ​​tha Escobar.

Ai tha se shpresonte që partitë politike të linin mënjanë çështjet nacionaliste dhe të punonin së bashku në aspekte konkrete të rëndësishme për publikun, duke përfshirë luftën kundër koronavirusit, rritjen ekonomike dhe luftën kundër korrupsionit.

Kujtojmë se dje Shtetet e Bashkuara njoftuan se ka vendosur sanksione të reja ndaj udhëheqësit serb të Bosnjës Milorad Dodik, me motivacionin “për aktivitete korruptive” dhe “kërcënime të vazhdueshme ndaj stabilitetit dhe integritetit territorial” të Bosnje Hercegovinës. Departamenti amerikan i Thesarit e përcaktoi edhe një entitet të lidhur me të televizionit “Alternativna Televizija doo Banja Luka”, siç njoftoi Departamenti.

Sipas njoftimit, ai ka përdorur pozicionin e tij zyrtar për të grumbulluar pasuri personale nëpërmjet ryshfeteve, dhe formave të tjera të korrupsionit.