Mukoza në zgavrën e hundës luan një rol të rëndësishëm në mbrojtjen e trupit, pasi mban sinuset të hidratuar dhe ndihmon në largimin e baktereve të dëmshme. Kur jemi të sëmurë, prodhohet më shumë mukozë dhe gëlbazë për të hequr mikroorganizmat patogjenë dhe qelizat e vdekura më shpejt. Kur jemi të shëndetshëm, mukoza e prodhuar në hundë është transparente.

Por çfarë do të thotë kur iu del gjak nga hundët? Kjo mund t’i atribuohet shumë shkaqeve të ndryshme, disa prej të cilave kërkojnë kujdes të menjëhershëm mjekësor. Shkaktarët më të zakonshëm janë infeksionet dhe alergjitë. Vrimat e hundës rrjedhin gjak dhe lëndohen lehtë për shkak të teshtitjes së vazhdueshme ose kur fryjmë hundën vazhdimisht.

Nëse gjaku në zgavrën e hundës është i thatë, ngjyra e mukusit mund të jetë kafe. Një tjetër shpjegim i mundshëm për këtë simptomë është hipertensioni. Presioni i lartë i gjakut mund të çojë në gjakderdhje nga hundët, me gjak që rrjedh shpesh përmes mukusit. Simptoma në këtë rast është rezultat i një kombinimi të faktorëve dhe proceseve individuale.

Për shembull, kur zgavra e hundës është e thatë, brenda saj mund të vërehen lëndime të vogla. Rritja e presionit nga ana tjetër çon në gjakderdhje nga këto pika dhe ndodh ose gjakderdhje normale nga hundët (hapja e hundës) ose prodhim i mukusit me njolla gjaku. Rrallëherë, mukoza e përgjakshme nga hunda mund të tregojë kancerin e sinusit, siç është kanceri paranazal.

Duhet të theksohet se shumë nga simptomat shoqëruese të kancerit të sinusit (p.sh. dhimbje koke, fytyre, ënjtje e fytyrës, lot) mund t’i atribuohen sëmundjeve të tjera të padëmshme dhe kështu mund të mos diagnostikohen në kohë. Simptomat më pak të zakonshme, por karakteristike të kancerit të sinusit janë paqëndrueshmëria e dhëmbëve.