“Shot Sage Blue Marilyn” i Andy Warhol u shit për 195 milionë dollarë të hënën, duke e bërë portretin ikonik të Marilyn Monroe punën më të shtrenjtë të një artisti amerikan të shitur ndonjëherë në ankand. Imazhi i ekranit të mëndafshtë të vitit 1964 tregon Monroe me flokë të verdhë, rimel blu dhe buzë të kuqe në një sfond të pasur blu.

Është gjithashtu vepra më e shtrenjtë e shekullit të 20-të e shitur ndonjëherë në ankand, sipas shtëpisë së ankandit “Christie” në Nju Jork, ku u bë shitja. Në një deklaratë “Christie” e përshkroi portretin si “një nga imazhet më të rralla në ekzistencë”.

Shitja e Warholit rrëzoi rekordin e mëparshëm dhe një tjetër mjeshtër modern, Jean-Michel Basquiat, piktura e të cilit e vitit 1982 ‘Pa titull’ e një fytyre të ngjashme me kafkën u shit për një rekord 110.5 milionë dollarë në vitin 2017.

Shtëpia e ankandeve, në pronësi të manjatit francez Francois Pinault, tha në një konferencë të shkurtër për shtyp se oferta fituese për ‘Marilyn’ ishte bërë nga brenda dhomës. Christie’s tha se një blerës i paidentifikuar e bëri blerjen të hënën në mbrëmje. Kur ankandi u shpall në fillim të këtij viti, ata vlerësuan se mund të shkonte deri në 200 milionë dollarë.

“Shot Sage Blue Marilyn” është kulmi absolut i pop-it amerikan dhe premtimi i ëndrrës amerikane që përfshin optimizmin, brishtësinë, famën dhe ikonografinë të gjitha përnjëherë. Piktura kapërcen zhanrin e portretit, duke zëvendësuar artin dhe kulturën e shekullit të 20-të.

Në një zbulim në selinë e Christie’s, Rotter tha se portreti qëndronte së bashku me “Lindja e Venusit” të Sandro Botticelli, “Mona Lisa” të Da Vinçit dhe “Les Demoiselles d’Avignon” të Picasso si “kategorikisht një nga pikturat më të mëdha të të gjitha kohërave”.