Rreth 25 milionë fëmijë në mbarë botën kanë humbur imunizimet rutinë kundër sëmundjeve të zakonshme si difteria, kryesisht për shkak se pandemia e koronavirusit ndërpreu shërbimet e rregullta shëndetësore ose shkaktoi dezinformata rreth vaksinave, sipas OKB-së.

Në një raport të ri të botuar të premten, Organizata Botërore e Shëndetësisë dhe UNICEF thanë se shifrat e tyre treguan se 25 milionë fëmijë vitin e kaluar nuk arritën të vaksinohen kundër difterisë, tetanozit dhe kollës së mirë, një tregues për mbulimin e imunizimit të fëmijërisë, duke vazhduar një prirje rënëse që filloi në 2019.
“Ky është një alarm i kuq për shëndetin e fëmijëve”, tha Catherine Russell, drejtoresha ekzekutive e UNICEF-it.
“Ne jemi dëshmitarë të rënies më të madhe të vazhdueshme të imunizimit të fëmijërisë në një brez,” tha ajo, duke shtuar se pasojat do të maten në jetët e humbura.
Voice of America shkruan se ndërsa mbulimi i vaksinave ra në çdo rajon të botës, të dhënat treguan se shumica dërrmuese e fëmijëve që nuk arritën të imunizoheshin jetonin në vendet në zhvillim, duke përfshirë Etiopinë, Indinë, Indonezinë, Nigerinë dhe Filipinet.
Problemi i shtuar nga kequshqyerja:
Ekspertët thanë se kjo “rrëshqitje historike” në mbulimin e vaksinimit ishte veçanërisht shqetësuese pasi po ndodhte pasi normat e kequshqyerjes së rëndë po rriteshin.
Fëmijët e kequshqyer zakonisht kanë sistem imunitar më të dobët dhe infeksionet si fruthi shpesh mund të jenë fatale për ta.
“Konvergjenca e një krize urie me një hendek në rritje të imunizimit kërcënon të krijojë kushtet për një krizë të mbijetesës së fëmijëve,” tha OKB.
Shkencëtarët thanë se nivelet e ulëta të mbulimit të vaksinave kanë rezultuar në shpërthime të parandalueshme të sëmundjeve si fruthi dhe poliomieliti.
Në mars 2020, OBSH dhe partnerët u kërkuan vendeve që të pezullojnë përpjekjet e tyre për çrrënjosjen e poliomielitit në mes të përshpejtimit të pandemisë COVID-19. Që atëherë ka pasur dhjetëra epidemi të poliomielitit në më shumë se 30 vende.
“Kjo është veçanërisht tragjike pasi është bërë përparim i jashtëzakonshëm në dy dekadat para pandemisë COVID për të përmirësuar normat e vaksinimit të fëmijëve në nivel global,” tha Helen Bedford, një profesore e shëndetit të fëmijëve në University College London, e cila nuk ishte e lidhur me raportin e OKB-së.
Ajo tha se lajmi ishte tronditës, por jo befasues, duke vënë në dukje se shërbimet e imunizimit janë shpesh një “viktimë e hershme” e fatkeqësive të mëdha sociale ose ekonomike.
Dr. David Elliman, një pediatër konsulent në Spitalin Britanik të Great Ormond Street për Fëmijët, tha se ishte kritike për të ndryshuar prirjen në rënie të vaksinimit tek fëmijët.
“Efektet e asaj që ndodh në një pjesë të botës mund të valëzohen për të prekur të gjithë globin. Pavarësisht nëse veprojmë mbi bazën e etikës apo interesit të ndritur vetjak, fëmijët duhet të jenë në krye të listës sonë të prioriteteve,” tha ai në një deklaratë, duke vënë në dukje përhapjen e shpejtë të COVID-19 dhe së fundmi lisë së majmunëve.