Nga Nilda Halili

Big Brother është një shfaqje televizive e njohur në mbarë botën që ka argëtuar audiencën për më shumë se dy dekada. Koncepti i Big Brother përfshin një grup njerëzish, të njohur si “banorë”, që jetojnë së bashku në një shtëpi që është e pajisur me kamera dhe mikrofona, duke kapur çdo moment të tyre 24/7. Shfaqja ndiqet nga miliona njerëz në mbarë botën dhe është kthyer në një fenomen kulturor.

Ka disa arsye pse njerëzit duhet të shikojnë Big Brother:

Së pari, shfaqja ofron një formë unike argëtimi që nuk mund të gjendet askund tjetër. Ndërveprimi midis banorëve të shtëpisë dhe sfidave me të cilat përballen krijojnë një atmosferë tepër argëtuese. Big Brother për shumicën e njerëzve është si “virus” sepse sapo nis ta shikosh, është e vështirë të ndalosh. Aq më tepër nëse i referohemi edicionit të sivjetshëm të “Big Brother Albania 2” ku dinamikat janë nga më të ndryshmet.

Një arsye tjetër pse njerëzit duhet të shikojnë Big Brother është se ai ofron një pasqyrë në sjelljen dhe marrëdhëniet njerëzore. Big Brother ofron një eksperiment social, duke lejuar audiencën të vëzhgojë se si njerëzit me prejardhje dhe kultura të ndryshme ndërveprojnë me njëri-tjetrin. Është kuriozitet i madh të shohësh se si njerëzit përshtaten për të jetuar në një shtëpi realitivisht të madhe/vogël me të huaj që në rastet më të shumta nuk njihen dhe sesi marrëdhëniet e tyre zhvillohen me kalimin e kohës. Ky format ofron një dritare ku pasqyrohet natyra njerëzore dhe mënyra se si njerëzit reagojnë ndaj situatave të ndryshme.

Big Brother ofron edhe një formë “arratisjeje” për shikuesit e tij. Njerëzit mund të pushojnë nga jeta e tyre e përditshme dhe të zhyten në botën e disa personazheve që kanë zgjedhur të ndajnë çdo gjë nga jeta e tyre. Mund të harrojnë problemet e tyre dhe të shijojnë dramën, humorin dhe argëtimin që ofron shfaqja. Për shumë njerëz, Big Brother është një burim ngushëllimi dhe argëtimi që ata presin me padurim çdo herë që është “Prime” ose shfaqja e madhe e cila në rastin konkret është çdo të martë dhe të shtunë.

Përveç vlerës argëtuese, Big Brother ofron edhe një platformë për diskutime për çështje të rëndësishme sociale. Big Brother ka trajtuar një gamë të gjerë temash gjatë viteve, duke përfshirë racizmin, seksizmin dhe paragjykimet. Ai ka ofruar një platformë për diskutime mbi këto çështje dhe ka lejuar audiencën të shohë se si njerëzit me prejardhje dhe këndvështrime të ndryshme i shohin ato dhe reagojnë përballë tyre.

Për ta përmbyllur, Big Brother është një mundësi e shkëlqyer që njerëzit të shprehin mendimet e tyre dhe të angazhohen me të tjerët. Shifrat e audiencës që ndjek Big Brother në Shqipëri janë të “frikshme” krahasuar me formate të tjera, qofshin këto politike, artistike, kulturore, etj. Big Brother ka një numër të madhe dhe të përkushtuar fansash që ndërveprojnë me njëri-tjetrin përmes mediave sociale dhe forumeve në internet. Fansat ose njerëzit që zgjedhin ta ndjekin qoftë edhe sporadikisht, ndajnë mendimet dhe opinionet e tyre dhe po ashtu përfshihen në debate dhe diskutime. Kjo është një mënyrë shumë efikase që njerëzit të lidhen me të tjerët që ndajnë interesat e tyre dhe të shprehin mendimet e tyre.

Si përfundim, Big Brother është një gjë që duhet parë për këdo që kërkon një formë unike argëtimi, një pasqyrë të sjelljes njerëzore, një formë ikjeje, një platformë për diskutime mbi çështje të rëndësishme sociale dhe një mundësi për t’u angazhuar me të tjerët. Shfaqja ka diçka për të gjithë dhe kombinimi i tij i dramës, humorit, emocioneve dhe komenteve sociale e bën atë një nga shfaqjet më argëtuese dhe më të menduar në televizion.