“Bimët që janë të dehidratuara ose kërcelli i tyre i prerë lëshojnë tinguj,” studiuesit në Izrael i kanë identifikuar dhe madje i kanë regjistruar ato. Sipas hulumtimit të botuar në revistën Cell, frekuenca e këtyre tingujve nuk është shumë e lartë për veshët tanë për t’u zbuluar, por ato ndoshta mund të dëgjohen nga insektet, gjitarët e tjerë dhe ndoshta bimët e tjera.

Studiuesit përdorën mikrofona për të regjistruar bimë të shëndetshme dhe të stresuar të duhanit dhe domates, fillimisht në një dhomë akustike të papërshkueshme nga zëri dhe më pas në një mjedis serë më të zhurmshëm.

Pastaj:

Ata i stresuan bimët në dy mënyra: duke mos i ujitur për disa ditë dhe duke i prerë lastarët.
Pas regjistrimit të bimëve, studiuesit trajnuan një algoritëm të mësimit të makinës për të dalluar bimët e patheksuara nga bimët e etura dhe të prera. Ekipi zbuloi se bimët e stresuara lëshonin më shumë tinguj sesa bimët pa stres.

Tingujt e bimëve u ngjajnë klikimeve dhe një bimë individuale e stresuar lëshon rreth 30-50 tinguj të tillë në orë në intervale në dukje të rastësishme, ndërsa bimët pa stres lëshojnë shumë më pak tinguj.

Bimët e privuara nga uji filluan të lëshojnë tinguj përpara se të dehidratoheshin, dhe frekuenca e tingujve arriti kulmin pas pesë ditësh pa ujë, përpara se të zvogëlohej përsëri pasi bimët thaheshin.

Algoritmi i mësimit të makinerive ishte në gjendje të dallonte me saktësi dehidratimin dhe stresin nga prerja, dhe gjithashtu mund të dallonte nëse tingujt vinin nga një bimë domateje apo duhani.

Edhe pse kërkimi u fokusua në këto dy bimë, për shkak të lehtësisë së rritjes dhe standardizimit të tyre në laborator, ekipi hulumtues regjistroi edhe një sërë speciesh të tjera.

Edhe pse dridhjet tejzanor nga bimët janë regjistruar në të kaluarën, kjo është hera e parë që ato janë treguar në ajër, duke i bërë ato më të rëndësishme për organizmat e tjerë në mjedis.

Si nxjerrin tinguj bimët?

Mekanizmi i saktë pas këtyre zhurmave nuk është i qartë, por studiuesit spekulojnë se mund të jetë për shkak të formimit dhe shpërthimit të flluskave të ajrit në sistemin vaskular të bimës, një proces i quajtur kavitacion.

Është gjithashtu e paqartë nëse bimët prodhojnë këto tinguj për të komunikuar me organizmat e tjerë apo jo, por fakti që këto tinguj ekzistojnë ka implikime të mëdha ekologjike dhe evolucionare.