Njerëzit përdorin termin magjepsje morbide pa menduar vërtet se çfarë do të thotë. Shumë herë, magjepsja morbide ka të bëjë me seksin. Kjo është arsyeja pse ne flasim që gjërat morbide janë tërheqëse për disa njerëz.

Por njerëzit gjithashtu i etiketojnë sjelljet e tjera si magjepsje morbide. Për shembull, kur dikush dëshiron të dijë të gjitha detajet e jetës private të dikujt tjetër. Ose kur njerëzit kënaqen shumë duke parë imazhe të përgjakshme ose jashtëzakonisht të dhunshme.

Ekziston gjithashtu një përkufizim mjekësor që përdor termin për të folur për sëmundjen. Ato quhen gjendje “morbide”. Pra, ne gjithashtu mund t’i përkufizojmë gjërat morbide si çdo gjë që të kujton sëmundjen mendore. Njerëzit zakonisht e lidhin atë me perversion, por jo gjithmonë. Pra, çfarë është saktësisht magjepsja morbide?

Magjepsje morbide, një realitet njerëzor

Magjepsja morbide është një nga impulset tona themelore. Është pjesë e paketës sonë instinktive , e cila përfshin gjithashtu të gjitha nevojat tona bazë si të ngrënit, gjumi, shoqërimi dhe seksi.

Ne mund ta përkufizojmë magjepsjen morbide si nevojë për të parë, ndjerë, dëgjuar, prekur ose ndërvepruar në një farë mënyre me diçka që shihet si e ndaluar ose e ndaluar shoqërisht. Është një forcë që të shtyn të hysh në kontakt me ato gjëra dhe të përjetosh kënaqësi. Është kënaqësia e shkeljes së normave apo e hyrjes në botën e gjërave të ndaluara.

Ajo merr shumë forma të ndryshme. Pornografia, për shembull, kënaq kureshtjen e njerëzve, por gjithashtu i lejon ata të shkojnë “përtej” një marrëdhënieje seksuale më të zakonshme dhe të zakonshme. Ajo tërheq njerëzit sepse i kalon kufijtë e zakonshëm dhe kjo i jep llojin e vet kënaqësinë shtesë. Çelësi i magjepsjes së sëmurë është shkelja si burim kënaqësie.

Karakteristikat e magjepsjes morbide

Fjalori do t’ju tregojë se magjepsja morbide është një tërheqje obsesive drejt gjërave të ndaluara . Ne përgjithësisht e lidhim atë me të qenit i pashëndetshëm. Por lidhet edhe me të këndshmen, pothuajse gjithmonë në mënyrë seksuale. Por ia vlen t’i shtohet pak teksturë kësaj. Jo të gjitha impulset morbide janë të dëmshme. Ndonjëherë ato janë thjesht lozonjare dhe pjesë e mënyrave të reja për të eksploruar kënaqësinë.

Ajo që zakonisht zgjon magjepsjen e sëmurë te njerëzit është çdo gjë misterioze. Ose çdo gjë që jep një imazh të të qenit i panjohur. Kjo do të thotë çdo gjë që nuk është e zakonshme për t’u përjetuar, ose çdo gjë që është një shkëputje nga ajo që është “normale”.

Në rastet patologjike do të thotë tërheqje ndaj objekteve të ndaluara nga normat familjare, shëndeti mendor ose rendi shoqëror. Këto janë rastet kur ka një tërheqje ndaj një anëtari të familjes, apo fëmijëve, etj. Këto janë rastet kur magjepsja morbide hyn patjetër në një territor të çoroditur.

Magjepsje morbide e shëndetshme dhe e pashëndetshme

Kur bëhet fjalë për magjepsjen morbide, është njësoj si me seksualitetin. Në përgjithësi, çdo gjë që ka pëlqimin e të dy njerëzve është e vlefshme. Edhe nëse është diçka që njerëzit e tjerë mund ta etiketojnë si “të pista”, “mizore” ose “të çuditshme”. Kushti i vetëm është që personat e përfshirë të jenë plotësisht në gjendje t’i pranojnë këto praktika.

Mario Vargas Llosa thotë se gjërat që sfidojnë paragjykimet janë ato që vlejnë në sferën erotike. Por nuk është e pranueshme kur nënçmon aktin seksual dhe njerëzit e përfshirë në të. Kjo do të thotë, kur ajo kthehet në një gjë thjesht fizike, plotësisht e zbrazët nga emocionet ose ndjenjat.

Dhe kjo është gjithashtu e vërtetë, sigurisht, kur vetëm një nga njerëzit ka magjepsjen morbide. Kjo është kur janë vetëm ata që përpiqen ta reduktojnë personin tjetër në një gjë, një mjet, një mjet. Në ato rrethana, magjepsja e tyre morbide është e çoroditur dhe jashtëzakonisht shkatërruese për njerëzit e përfshirë.