Duhet ta keni parë me siguri një foto të Papa Françeskut të veshur me një pallto gjigante të bardhë.

Është bërë virale në platformat e mediave sociale gjatë dy ditëve të fundit. Por kjo veshje është krejtësisht e rreme.

Imazhi u krijua duke përdorur Midjourney, një mjet i inteligjencës artificiale që mund të gjenerojë imazhe të rreme jashtëzakonisht realiste. Imazhi më pas u shpërnda në Reddit përpara se të shkonte në Twitter gjatë fundjavës, ku shumica e njerëzve dukej se mendonin se ishte e vërtetë.

 

Kohët e fundit, Midjourney është përdorur për të krijuar imazhe foto-realiste të arrestimit të ish-presidentit Donald Trump. Dhe Trump madje ndau një imazh të rremë të krijuar nga AI. Në pamje të parë, të gjitha imazhet duken sikur mund të jenë foto reale. Por të gjitha janë falsifikime të realitetit të krijuara nga kompjuteri.

Siç kanë zbuluar inteligjentët e internetit gjatë zbulimit të këtyre llojeve të krijimeve fotorealiste, një nga mënyrat më të lehta për të përcaktuar nëse një imazh mund të jetë krijuar nga AI është të shikoni duart. Midjourney ka vështirësi të jashtëzakonshme në gjenerimin e duarve.

Imazhi i rremë i Papës mashtroi shumë njerëz, përfshirë influencën e ekstremit të djathtë Ian Miles Cheong, i cili shkroi në Twitter: “Papa është një ikonë mode.”