Gjashtë faqe në të cilat fjala Juventus nuk figuron as edhe një herë! Ky është ‘dokumenti sekret’ që deri më tani ka mbetur pezull si shpata e Damokleut mbi procesin sportiv të fitimeve kapitale: asnjë referencë për klubin bardhezi, asnjë datë që tregon hapjen e një hetimi zyrtar, por, më së shumti, një kujtesë e përgjithshme e nevojës për të vazhduar “aty ku shfaqen elementë të mjaftueshëm”.

Si rezultat i një vendimi të Këshillit të Shtetit, dje FIGC-ja duhej t’u dorëzonte avokatëve të Federico Cherubini, ish-menaxherit të Juventusit, shënimin (i cili ka mbetur konfidencial deri më tani) që prokurori federal i dërgoi Covisoc-ut më 14. Prill 2021.

Një hap vendimtar nga Lazio Tar me kërkesë të drejtuesve të Juventusit, dhe sot i konfirmuar nga Këshilli i Shtetit pa pezullimin e kërkuar nga Federata e Futbollit – të cilin tifozët e kishin cilësuar si një fitore të vogël në prag të gjykimi i Bordit të Garancisë Coni për konfirmimin ose jo të – 15 në renditje.

Siç raportohet nga disa gazeta, leximi i dokumentit, megjithatë, mund të ndryshojë pak nga pikëpamja teknike: Juventusi nuk përmendet dhe është e vështirë të identifikohet midis rreshtave ‘notitia Crimilis’, në thelb sugjerimi që duhej të detyronte prokurori federal të hapë dosjen. Me pak fjalë, koha e gjykimit duket se është respektuar. Dokumenti ‘1440/21’ (të cilin FIGC nuk e ka përfshirë kurrë në dosjen e fitimeve kapitale, duke mos e konsideruar si akt hetimi) është një përgjigje ndaj një kërkese për sqarim mbi pasqyrat financiare të ekipeve të futbollit që Covisoc ka përcjellë në 31 të mëparshmet. Marsh. Më 7 prill u diskutua në një tryezë pune.

Prokurori federal i shpjegoi Komisionit të Kontrollit se cilat ishin kriteret e ndjekura nga drejtësia sportive në çështjen e fitimeve kapitale, duke ilustruar dy procese të vjetra: ato të shkëmbimit të lojtarëve midis Chievos dhe Cesena-s dhe mes Perugia-s dhe Atalantës.

Në fund, megjithatë, është pjesa helmuese: 007-të federale, në përputhje me jurisprudencën, hyjnë në veprim “ku dalin elementë të mjaftueshëm për të vërtetuar nevojën për të hetuar rastet që në mënyrë të arsyeshme çojnë në besimin e ekzistencës së operacioneve të shkëmbimit në terma të sistematikisht, jo thjesht një operacion episodik, që synon mbivlerësimin e të dhënave të bilancit”.

Shkurt, fitimet kapitale janë të dënueshme kur ato janë të vazhdueshme dhe sistematike. Dhe është kriteri i aplikuar nga Gjykata Federale e Apelit për të penalizuar Juventusin. Tani, megjithatë, avokatët e Juventusit do të kenë mundësinë të shqyrtojnë dokumentin dhe të vlerësojnë nëse kanë hapësirë ​​për manovrim, edhe nëse Këshilli i Shtetit ka caktuar një shqyrtim të themelit të kërkesës së FIGC për 23 mars, e cila mund të pranohet.

Juventusi dhe avokatët e drejtuesve të Juventusit nuk po dorëzohen. Në fakt, ditën e djeshme është marrë kartoni tashmë i njohur “sekret”, i cili megjithatë sipas përshtypjeve të para mund të ndryshojë pak për sa i përket sprovave ndaj klubit të Juventusit.

Sipas Tuttosport, megjithatë, qëllimi i avokatëve është të vazhdojnë në të njëjtën rrugë: në fakt, dokumenti i referohet një shënimi të Covisoc të datës 31 mars 2021. Synimi i avokatëve është të vënë dorë në atë komunikim si mirë: një kërkesë do të fillojë për Covisoc dhe, në rast se nuk dorëzohet, do të fillojë një tërheqje e re e luftës.

Përforcuar edhe nga prononcimi i mëparshëm i TAR dhe i vetë Këshillit të Shtetit, i cili në të dyja rastet ra dakord me mbrojtjen e avokatëve bardhezi. Është në lojë një detaj domethënës: sipas mbrojtjes, mund të ndikojë në afatet kohore të parashikuara nga procesi procedural, duke pasur parasysh se hetimi në nivel sportiv ka nisur vetëm në tetor.