Një digë e madhe në zonën e kontrolluar nga Rusia në jug të Ukrainës është shkatërruar, duke shkaktuar përmbytje.

Ushtria e Ukrainës dhe NATO kanë akuzuar Rusinë për hedhjen në erë të digës, ndërsa Rusia ka fajësuar Ukrainën.
Mijëra njerëz po evakuohen nga komunitetet në zonat përreth, me frikën se çdo përmbytje mund të jetë katastrofike.

Ja çfarë dimë deri tani.
Ku është diga?
Hidrocentrali Kakhovka është në qytetin Nova Kakhovka në rajonin Kherson të Ukrainës, i cili aktualisht është nën pushtimin rus.
Është ndërtuar në epokën sovjetike dhe është një nga gjashtë digat që shtrihen përgjatë lumit Dnipro, i cili shtrihet nga veriu i vendit deri në detin në jug.
Vendasit e quajnë Deti Kakhovka pasi nuk mund ta shihni bregun tjetër në vende të caktuara. Diga mban ujë të barabartë me Liqenin e Kripur të Madh në shtetin amerikan të Utah, sipas Reuters.
Cfarë ndodhi?
Fotot dhe videot tregojnë një çarje masive në digë, me ujë që rrjedh përmes saj dhe vërshon në rrjedhën e poshtme në drejtim të Khersonit.
Është e paqartë se kur saktësisht diga u dëmtua për herë të parë, por imazhet satelitore të verifikuara nga BBC sugjerojnë se gjendja e saj është përkeqësuar gjatë disa ditëve.
Një rrugë përtej digës duket se është dëmtuar nga 2 qershori, por nuk duket të ketë një ndryshim në rrjedhën e ujit deri më 6 qershor kur në video mund të shihet qartë thyerja e murit dhe shembja e ndërtesave aty pranë. Aktualisht është e paqartë nëse dëmtimi i rrugës lidhet me shkeljen e 6 qershorit.