A keni folur ndonjëherë me dikë që, sa herë që ndani diçka, do ta kthejë çështjen rreth vetes?
Ju mund të keni hasur në një “ bisedues narcisist”.
Termi, i shpikur nga sociologu Charles Derber , përshkruan një person që shpesh dominon bisedën, pa marrë parasysh pikëpamjet e të tjerëve.
Si një shkencëtar i sjelljes dhe trajner në Harvard, ja se si unë e dalloj një narcisist në bisedë- dhe mënyra më e mirë për t’u përgjigjur.

1. Ata nuk ju bëjnë pyetje.

Ju i bëni dikujt një pyetje dhe ata me kënaqësi zhyten në një monolog për gjithçka që po ndodh në jetën e tyre.
Si të përgjigjeni: Kthejeni me butësi bisedën në një dialog më të ekuilibruar. Përdorni një teknikë të quajtur “ndërtim bisede” për të gjetur fjalë kyçe ose tema që ata përmendën dhe për t’i përfshirë ato në përgjigjen tuaj.

2. Ata janë të pavëmendshëm ndaj bisedës së tyre të tepruar.

Ju jeni duke folur me dikë që është aq i apasionuar pas asaj që ata po flasin, saqë rrallë pushojnë për të vlerësuar reagimet tuaja.
Si të përgjigjeni: Përdorni rreshta me takt si: “Edhe unë kam disa mendime për këtë” ose “Do të doja të ndaj disa nga përvojat e mia”. Kjo është një mënyrë e sigurt, por e sjellshme për ta drejtuar bisedën drejt një shkëmbimi më të ndërsjellë.

3. Ata gjithmonë e kthejnë bisedën në interesat e tyre.

Në momentin që biseda largohet prej tyre, ata gjejnë një mënyrë për ta ridrejtuar atë.
Si të përgjigjeni: Ju mund të përdorni teknikën “Kam nevojë për këshilla”, e cila përfshin bërjen e një pyetjeje të drejtpërdrejtë dhe e shtyn personin tjetër të qëndrojë në temë.

4. Ata flasin vazhdimisht me ju.

Një mik ose koleg përdor një gjuhë nënçmuese për t’i ngritur vlerat vetes në një bisedë.
Si të përgjigjeni: Vendosni kufij të qartë dhe rezistoni dëshirës për t’u përgjigjur në mënyrë mbrojtëse. Ju mund të thoni, “Jam i lumtur ta vazhdoj këtë bisedë për sa kohë që ne e mbajmë atë me respekt.”
Shadé Zahrai është një strateg sjelljeje i vlerësuar me çmime dhe trajner lidershipi i trajnuar në Harvard.