TikTok është gjobitur me 345 milionë euro për shkeljen e ligjeve të privatësisë në lidhje me përpunimin e të dhënave personale të fëmijëve në Bashkimin Evropian, tha të premten rregullatori kryesor i tij.

Platforma e videove të shkurtra në pronësi kineze, e cila është rritur me shpejtësi në mesin e adoleshentëve në mbarë botën vitet e fundit, ka shkelur një sërë ligjesh të BE-së për privatësinë midis 31 korrikut 2020 dhe 31 dhjetor 2020, tha Komisioneri i Irlandës për Mbrojtjen e të Dhënave (DPC), në një deklaratë.
Është hera e parë që TikTok në pronësi të ByteDance është gjobitur nga DPC, rregullatori kryesor në BE për shumë prej firmave më të mira të teknologjisë në botë për shkak të vendndodhjes së selisë së tyre rajonale në Irlandë.

Një zëdhënës i TikTok tha se nuk ishte dakord me vendimin, veçanërisht me gjobën e lartë, dhe se shumica e kritikave nuk janë më të rëndësishme si rezultat i masave që ai prezantoi përpara se të fillonte hetimi i DPC në shtator 2021.
DPC tha se shkeljet e TikTok përfshinin se si në vitin 2020 llogaritë për përdoruesit nën moshën 16 vjeç u caktuan si “publike” si parazgjedhje dhe se TikTok nuk verifikoi nëse një përdorues ishte në të vërtetë prindi ose kujdestari i një përdoruesi fëmijë.
TikTok shtoi kontrolle më të ashpra prindërore në nëntor 2020 dhe ndryshoi cilësimin e paracaktuar për të gjithë përdoruesit e regjistruar nën moshën 16 vjeç në “privat” në janar 2021.
TikTok tha të premten se planifikon të përditësojë më tej materialet e tij të privatësisë për t’i bërë më të qarta dallimet midis llogarive publike dhe private dhe se një llogari private do të zgjidhet paraprakisht për përdoruesit e rinj 16-17 vjeç kur të regjistrohen për aplikacionin më vonë këtë muaj.
DPC i dha TikTok tre muaj për të sjellë në përputhje të gjithë përpunimin e tij kur u konstatuan shkelje.
Sipas Rregullores së Përgjithshme të BE-së për Mbrojtjen e të Dhënave (GDPR), e prezantuar në vitin 2018, rregullatori kryesor për çdo kompani të caktuar mund të vendosë gjoba deri në 4% të të ardhurave globale të kompanisë.
DPC ka goditur gjigantët e tjerë të teknologjisë me gjoba të mëdha, duke përfshirë një total prej 2.5 miliardë eurosh të vendosura nga Meta.