Një nga gurët më të pashpjegueshëm në botë, Kummakivi (‘Guri i çuditshëm në gjuhën finalndeze) është një mrekulli e pashpjeguar në parkun e Ruokolahti, në jug të Karelia, Finlandë. Ai përbhëhet nga dy shkëmbinj të mëdhenj, një prej të ciëlve qëndron në ekuilibër të përkryer mbi tjetrin, dhe megjithë pamjen e rrezikshme nuk është rrokullisur kurrë prej shtetit.

Banorët e lashtë të vendit nuk kanë arritur ta zhvendosin dhe kjo ka bërë që ka në lojë forca supernaturale. Në folklorin finlandez pozicionii shkëmbit i atribuohet gjigantëve apo krijesave të panjohura që jetojnë në male dhe lëshojnë urë të tillë në konfliktet mes tyre.

Por gjeologët modernë tentojnë të japin një shpjegim shkencor: Ata thonë se guri është transportuar nga kaullnajat rreth 8,000 vjet më parë, dhe jo nga gjigantët. Kështu që vendosja misterioze e Gurit në Ekuilibër Kummakivi është sipas tyre.

Por cilado që të jetë arsyeja Kummakivi është një fenomen i rrallë natyror. Megjithse dikur besohej se ishte krijuar nga gjigantët mitologjikë, tani ekzsiton një shpjegim shkencor nga ekspertët. Ai ndodhet në rajonin jugor të Savonia në Finlandë.