Ecja pas një vakti ndihmon në pastrimin e mendjes dhe ndihmon në tretje sipas përvojës njerëzore. Shkencëtarët kanë zbuluar gjithashtu se një shëtitje 15-minutëshe pas një vakti mund të zvogëlojë nivelet e sheqerit në gjak, gjë që mund të ndihmojë në shmangien e komplikimeve të tilla si diabeti i tipit 2. Por, siç duket, edhe vetëm disa minuta ecje mund t’i aktivizojnë këto përfitime.

Në një meta-analizë, të botuar së fundmi në revistën Sports Medicine, studiuesit shikuan rezultatet e shtatë studimeve që krahasuan efektet e qëndrimit ulur kundrejt qëndrimit në këmbë ose ecjes në shëndetin e zemrës, duke përfshirë insulinën dhe nivelet e sheqerit në gjak. Ata zbuluan se ecja e lehtë pas një vakti, në rritje prej dy deri në pesë minuta, kishte një ndikim të rëndësishëm në moderimin e niveleve të sheqerit në gjak. “Çdo gjë e vogël që bëni do të ketë përfitime, edhe nëse është një hap i vogël,” tha Dr. Kershaë Patel, një kardiolog parandalues në Spitalin Metodist të Houston, i cili nuk ishte i përfshirë në studim.

Ecja shumë e lehtë ul nivelin e sheqerit në gjak.

Në pesë nga studimet që vlerësoi punimi, asnjë nga pjesëmarrësit nuk kishte para-diabet ose diabet të tipit 2. Dy studimet e mbetura vëzhguan njerëz me dhe pa sëmundje të tilla. Pjesëmarrësve iu kërkua të qëndronin në këmbë ose të ecnin për dy deri në pesë minuta çdo 20 deri në 30 minuta gjatë një dite të plotë.

Të shtatë studimet treguan se vetëm disa minuta ecje me intensitet drite pas një vakti ishin të mjaftueshme për të përmirësuar ndjeshëm nivelet e sheqerit në gjak krahasuar me qëndrimin ulur në një tavolinë ose duke u shtrirë në divan. Kur pjesëmarrësit shkuan për një shëtitje të shkurtër, nivelet e sheqerit në gjak u rritën dhe ranë më gradualisht. Për njerëzit me diabet, shmangia e luhatjeve të mprehta të niveleve të sheqerit në gjak është një komponent kritik në menaxhimin e sëmundjes së tyre. Mendohet gjithashtu se pikat e mprehta dhe përplasjet e niveleve të sheqerit në gjak mund të kontribuojnë në zhvillimin e diabetit të tipit 2.

Qëndrimi në këmbë gjithashtu ndihmoi në uljen e niveleve të sheqerit në gjak, edhe pse jo në atë shkallë sa ecja e lehtë. “Qëndrimi kishte një përfitim të vogël”, tha Aidan Buffey, një student i diplomuar në Universitetin e Limerick në Irlandë dhe një autor i punimit. Krahasuar me qëndrimin ulur ose në këmbë, “ecja ishte një ndërhyrje superiore,” tha ai. Kjo për shkak se ecja e lehtë kërkon angazhim më aktiv të muskujve sesa qëndrimi në këmbë dhe përdor karburantin nga ushqimi. “Muskujt tuaj do të thithin një pjesë të glukozës së tepërt,” tha Jessie Inchauspé, autore e librit “Revolucioni i Glukozës: Fuqia që ndryshon jetën e balancimit të sheqerit në gjak”.

“Ju ende keni pasur të njëjtin vakt, por ndikimi në trupin tuaj do të pakësohet,” shtoi ajo.

Ecja brenda 60 deri në 90 minuta pas ngrënies jep rezultatet më të mira. Edhe pse ecja e lehtë në çdo kohë është e mirë për shëndetin tuaj, një shëtitje e shkurtër brenda 60 deri në 90 minuta pas ngrënies së një vakti mund të jetë veçanërisht e dobishme për të minimizuar rritjen e sheqerit në gjak, pasi në atë kohë nivelet e sheqerit në gjak priren të arrijnë kulmin.