Ju mund të mendoni se dini gjithçka për miqtë tanë të mëdhenj me gjethe, por Nëna Natyra shpesh mund të na befasojë.

Nëse dëshironi të zbuloni sekretet e pemëve që shkojnë shumë përtej fotosintezës së zakonshme, tani është koha më e mirë për ta bërë këtë!
Pemët mishngrënëse

Çuditërisht, pemët nuk janë të gjitha vegjetariane. Ato kanë një shije për disa minerale që mund të gjenden vetëm te kafshët. Edhe pse pemët krijojnë gëzhojën e tyre të ëmbël dhe me shurup, këta “banorë” të pyjeve mbështeten te kërpudhat për të prodhuar minerale jetike si natriumi dhe kalciumi duke thyer mishin dhe kockat. Është një shembull i mrekullueshëm i simbiozës, i njohur ndryshe si “Ti gërvisht rrënjët e mia, unë do të gërvisht të tuat”.
#1 | 7 fakte të pabesueshme për pemët që mund t’ju habisin | Zestradari
A janë shkurret vetëm pemë të shkurtra?
Në biologji, kafshët dhe bimët zakonisht kanë emra të zbukuruar latinë dhe ndahen në familje dhe rende specifike, por kur bëhet fjalë për shkurret, ato janë mjaft të veçanta. Këta gjigantë të gjelbër nuk përshtaten mirë në këto kategori. Për të qenë edhe më specifik, ato janë bimë që rritën shumë për të marrë më shumë rreze dielli. Pra, teknikisht, një shkurre e gjatë është gjithashtu një pemë, apo jo?
#2 | 7 fakte të pabesueshme për pemët që mund t’ju habisin | Zestradari
A flenë pemët?
Koha e gjumit është e rëndësishme për të gjithë organizmat e gjallë, por a keni menduar ndonjëherë nëse pemët kanë nevojë për gjumin e bukurisë? Shkencëtarët u bënë kureshtarë dhe studiuan dy pemë thupër argjendi – njëra në Finlandë dhe tjetra në Land Down Under. Duke përdorur lazer, ata zbuluan se pemët “relaksoheshin” gjatë natës, ndërsa disa orë para agimit dhe pak para se të dilte dielli, disa degë u ngritën.
#3 | 7 fakte të pabesueshme për pemët që mund t’ju habisin | Zestradari
Kujdestarët dhe/ose shkatërruesit
Thellë në xhunglën kamboxhiane, ka tempuj Angkor që janë braktisur për më shumë se 500 vjet. Sot, i gjithë vendi është i mbushur me rrënjë masive pemësh dhe trungje të mbështjellë rreth strukturave. Në vitin 2014, disa shkencëtarë vendosën të vlerësonin nëse tempujt mund të restauroheshin duke hequr pemët dhe rezultatet nuk dukeshin të mira. Tempulli Ta Keo, i cili tashmë ishte pjesërisht i shpyllëzuar, humbi mbi 90% të gdhendjeve në gurë, dhe tempulli Beng Mealea, i cili kishte ende rrënjë dhe hardhi në të gjithë atë, humbi vetëm 20% të gdhendjeve. Siç mund ta shihni, pemët e Angkor luajnë rolin e mbrojtësve dhe shkatërruesve, gjë që është mjaft ironike.
#4 | 7 fakte të pabesueshme për pemët që mund t’ju habisin | Zestradari
Pema më e lartë
Besoni apo jo, pemët gjithashtu mund të kenë status të famshëm, si kjo pemë e madhe “Menara” nga Borneo Malajziane. Në malajisht, fjala Menara do të thotë “kullë” dhe definitivisht i përshtatet emrit. Kjo pemë meranti e verdhë mban titujt e bimës më të lartë të lulëzuar në botë dhe pemës tropikale më të lartë. Kjo bimë gjigante peshon mbi 81 ton.
#5 | 7 fakte të pabesueshme për pemët që mund t’ju habisin | Zestradari
Ka flori në pemë!
Në Australinë Perëndimore, ekziston një korije shumë e lezetshme me një sekret metalik të rëndë – ari në gjethet e tij. Inxhinierët e minierave përmendën se rrënjët e eukaliptit shpesh arrinin thellë në minierat e arit, kështu që shkencëtarët vendosën të bënin disa kërkime dhe të shihnin nëse mund të gjenin grimca ari në gjethe, duke pasur parasysh që bimët mund të thithin minerale nga toka. Edhe pse nuk u gjetën copa me xixëllonja në afërsi, pikat e arit në gjethe tregonin depozita nëntokësore. Pra, në një farë mënyre, ajo korije është një minierë e vërtetë ari!
#6 | 7 fakte të pabesueshme për pemët që mund t’ju habisin | Zestradari
Pemë me emaile personale
Ka mijëra pemë në pronësi të qytetit në Melburn, Australi, kështu që është mjaft e vështirë për një ekip të vogël punëtorësh të mbajnë gjurmët e shëndetit të tyre. Dikush do të thoshte se është një detyrë e pamundur nëse nuk gjeni një mënyrë për të regjistruar vendasit. Secila pemë mori një numër ID dhe një adresë të dedikuar emaili në të cilën çdokush mund të dërgonte shënimet e tij ose të raportonte dëmin. Por siç ndodh shpesh, njerëzit u çmendën me mesazhet e tyre dhe në vend që të raportonin gjëra të rëndësishme, ata filluan t’u dërgonin letra dashurie pemëve, t’i komplimentonin pamjet e tyre dhe t’i falënderonin. Pjesa më e çuditshme, megjithatë, ishte se pemët në të vërtetë u përgjigjën!