Mbretëria e Bashkuar akuzon Shërbimin e Sigurisë së Rusisë, FSB, për një fushatë të vazhdueshme hakerimi kibernetik, duke synuar politikanët dhe zyrarët.

Qeveria tha se një grup vodhi të dhëna përmes sulmeve kibernetike, të cilat më vonë u bënë publike, duke përfshirë materiale të lidhura me zgjedhjet e vitit 2019.
Rusia ka mohuar vazhdimisht pretendimet se është e përfshirë në aktivitete të tilla.

Sekretari i Jashtëm David Cameron tha se veprimet e grupit ishin “plotësisht të papranueshme”. “Megjithë përpjekjet e tyre të përsëritura, ata kanë dështuar. Ne do të vazhdojmë të punojmë së bashku me aleatët tanë për të ekspozuar veprimtarinë e fshehtë kibernetike ruse dhe për të kërkuar llogari nga Rusia për veprimet e saj,” tha ish-kryeministri.
Ministri i Jashtëm Leo Docherty tha në Dhomën e Komunave të enjten se ambasadori i Rusisë u thërrit dhe dy persona janë sanksionuar. Njëri prej tyre është një oficer në shërbim të FSB-së.
Ambasadori rus nuk ishte i disponueshëm, por zyrtarët u takuan me zëvendës shefin e misionit të Ambasadës Ruse dhe shprehën shqetësimin e thellë të Mbretërisë së Bashkuar për sulmet e supozuara kibernetike.
Grupi akuzohet për kryerjen e qindra hakimeve të shënjestruara kundër politikanëve, nëpunësve civilë, atyre që punojnë për grupet e mendimit, gazetarëve, akademikëve dhe të tjerëve në jetën publike. Këto kryesisht synonin emailet private të individëve pas kërkimeve të gjera dhe krijimit të llogarive false që imitonin kontaktet e tyre të besuara.
Në mesin e atyre që u vunë në shënjestër ishte një deputet i cili i tha BBC-së në shkurt se emailet e tij ishin vjedhur.
Shërbimi Federal i Sigurisë (FSB) është agjencia pasardhëse e KGB-së, e cila operoi gjatë gjithë Luftës së Ftohtë. Presidenti rus Vladimir Putin ishte drejtor i FSB-së për një periudhë në vitet 1990.
Grupi i lidhur me FSB-në – dhe konkretisht pjesa e saj e njohur si Qendra 18 – ka synuar Mbretërinë e Bashkuar duke vjedhur informacione nga ata në jetën politike dhe publike që të paktën që nga viti 2015, besohet.
Pretendohet se grupi mbetet aktiv. SHBA pritet gjithashtu të njoftojë veprime kundër grupit.
Akuza publike e së enjtes synon të prishë punën e grupit dhe të rrisë ndërgjegjësimin përpara zgjedhjeve të mëdha në mbarë botën vitin e ardhshëm.
“Ky grup ka marrë një sasi të madhe të dhënash,” thanë zyrtarët perëndimorë. “Ky informacion përdoret për të minuar Perëndimin në mënyra të ndryshme.”