Qeveria e re sllovake nën drejtimin e kryeministrit Robert Fico miratoi një projektligj për shfuqizimin e prokurorit të posaçëm të korrupsionit në vend, njoftoi sot agjencia e lajmeve TASR.

Prokuroria speciale ndër të tjera merret me rastet e korrupsionit të nivelit të lartë dhe në të kaluarën ka përfunduar edhe hetimin për vrasjen e gazetarit Ján Kuciak dhe të dashurës së tij.

Hetimet në vazhdim do të merren nga prokuroria publike rajonale. Sipas raportimeve të medieve, përfshihen rastet që kanë të bëjnë me mandatet e mëparshme të Fico-s.

“Unë e konsideroj vendimin një hap për të ardhur keq, nëse jo të rrezikshëm, ndërhyrje nga pushteti politik në metodat e punës së personelit të zyrës së prokurorit publik”, tha presidentja Zuzana Čaputová kritikoi planet e qeverisë së re.

Megjithatë, parlamenti duhet të japë ende miratimin e tij, raporton The Guardian.

Qeveria e re tripartiake ka një shumicë të qartë prej 79 nga 150 vende në Këshillin Kombëtar. Opozita paralajmëroi shpërbërjen e shtetit ligjor.

“Ne do ta kundërshtojmë me vendosmëri këtë në parlament, në sferën publike dhe gjithashtu në BE”, njoftoi partia më e madhe opozitare, Sllovakia Progresive (PS).