Kompanitë kineze po bëjnë diçka që rrallë është parë të ndodhë që nga vitet 1970, e cila është ngritjen e ushtrive të tyre vullnetare. Të paktën 16 firma të mëdha kineze, duke përfshirë një kompani gjigante të qumështit me pronësi private, kanë krijuar forca luftarake gjatë vitit të kaluar, sipas një analize të CNN të raporteve të medias shtetërore.

Këto njësi, të njohura si Departamentet e Forcave të Armatosura Popullore, përbëhen nga civilë të cilët ruajnë punën e tyre të rregullt. Ato veprojnë si një forcë rezervë dhe ndihmëse për ushtrinë e Kinës, më e madhja në botë, dhe janë të disponueshme për misione që variojnë nga reagimi ndaj fatkeqësive natyrore dhe ndihma në ruajtjen e rendit shoqëror deri në ofrimin e mbështetjes gjatë kohës së luftës.

Forcat, të cilat aktualisht nuk operojnë jashtë Kinës, kanë më shumë të përbashkëta me Gardën Kombëtare të Amerikës sesa lëvizjen e saj milicie, e cila i referohet organizatave private paraushtarake që zakonisht kanë një fokus politik të krahut të djathtë.

Krijimi i brigadave të korporatave nxjerr në pah shqetësimet në rritje të Pekinit për konfliktin e mundshëm jashtë vendit si dhe trazirat sociale në vend, thonë analistët. Ringjallja shihet gjithashtu si një përgjigje ndaj pandemisë dhe pjesë e përpjekjeve të liderit kinez Xi Jinping për të forcuar kontrollin e Partisë Komuniste mbi shoqërinë, përfshirë sektorin e korporatave.

Ekonomia e Kinës u rrit 5.2% në 2023, pak më mirë se objektivi zyrtar që Pekini kishte vendosur. Por vendi po përballet me një mori sfidash, duke përfshirë një rënie rekord të pronave, papunësi në rritje tek të rinjtë, presion deflacioni, rritje të mospagimit të korporatave dhe rritje të stresit financiar në qeveritë vendore.

Protestat duket se po përhapen ndërsa zhgënjimi rritet. Numri i grevave dhe demonstratave të punëtorëve u rrit në 1,794 në vitin 2023, më shumë se dyfishuar nga viti 2022, kur u regjistruan 830 raste, sipas të dhënave nga China Labor Bulletin, një organizatë jofitimprurëse me qendër në Hong Kong që monitoron protestat e punëtorëve.

Pak më shumë se një vit më parë, protestuesit u përleshën me policinë në fabrikën më të madhe në botë të iPhone në Zhengzhou, ndërsa zemërimi u ndez kundër Foxconn për refuzimin e premtimeve për të rritur pagat dhe përfitimet për të tërhequr punëtorët pas pandemisë. Jashtë sektorit të korporatave, njësitë e milicisë shpesh organizohen nga qeveritë vendore dhe universitetet, sipas rregullave për punën e milicisë. Këto njësi ekzistojnë ende sot në shumicën e këtyre vendeve, vetëm në një shkallë shumë më të vogël se në dekadat e mëparshme.