Me rreth 6.000.000 dollarë në xhep ju mund të blini një nga ato objekte që i shtojnë shkëlqim çdo koleksioni sportiv: pantallonat e shkurtra të Muhammad Ali në ndeshjen legjendare me Joe Frazier, të njohur si “Thrilli në Manila”.

Shtëpia e ankandeve në Nju Jork, ‘Sotheby’s’ i ka nxjerrë në shitje me një ofertë, që u hap më 27 mars dhe mbyllet më 10 prill. Vlera mund të arrijë është 6.000.000 dollarë (5.583.840 euro). Për momentin, oferta e fundit është 3.800.000 dollarë.

“Sotheby’s është krenar të prezantojë në ankand mbathjet e boksit të veshura nga Muhammad Ali në këtë luftë legjendare. Mbathjet e bardha prej sateni kanë një prerje të zezë në bel dhe vija të zeza që kalojnë në anën e secilës këmbë.

Ato mbajnë mbishkrime nga ndihmësi i trajnerit të Ali, Drew “Bundini” Brown” dhe janë firmosur nga Ali me shënues të zi. Mbishkrimi në këmbën e djathtë shkruan “Ali-Frazier Fight/Trilla in Manila” dhe këmba e majtë lexon “Pres. F. Marcos/Manila, Filipine/1 tetor 1975”,- thuhet në deklaratën e shtëpisë së ankandeve.

Më 1 tetor 1975, Muhammad Ali dhe Joe Frazier hynë në ring në Manila për të zgjidhur fundin e trilogjisë së tyre të konfrontimeve. Në luftën e tij të parë, Frazier mbajti rripin e peshave të rënda në ‘Madison Square Garden’ në Nju Jork (1971), pasi fitoi ndaj një Aliu të pamposhtur nga KO në raundin e pesëmbëdhjetë. Dorezat e veshura nga Muhammad Ali u nxorën në ankand në vitin 2014 dhe u blenë për 388.375 dollarë.

Aliu u hakmor në të njëjtën skenë në 1974 dhe çoi në luftën në Filipine. Ishte shumë superior. Goditjet e tij në raundet e fundit e bënë Frazierin të mos hapte sytë. Pas raundit të katërmbëdhjetë, lufta përfundoi me Aliun si fitues me KO.

“Një raketë e Nadalit, disa këpucë Jordan janë nxjerrë në ankand…

Ankandi i kësaj veshjeje Ali është pjesë e Javës Sportive të ‘Sotheby’, e cila nxjerr në shitje edhe atletet që kishte veshur Michael Jordan, Air Jordan XI, në ndeshjen e pestë të finaleve të NBA 1996 (oferta është për 380.000 dollarë) ose fanelën e Kobe Bryant nga ndeshja e parë e finaleve të NBA 2009 (pritet të arrijë në 2.500.000 dollarë). Ka vend edhe për një raketë Nadal (oferta është për 7.000 dollarë), ose një top US Open 2022 të nënshkruar nga Alcaraz (700 dollarë).