Në vitin 1926, kur perandori japonez Hirohito u ngjit në fronin perandorak, ai u nderua nga miliona japonezë si një zot i gjallë. Pothuajse 100 vjet më vonë, monarkia më e vjetër e vazhdueshme në botë ka një pamje shumë të ndryshme. Nipi i tij, Perandori Naruhito u zotua të sillte familjen mbretërore të vendit në epokën moderne, kur ai mori pushtetin pesë vjet më parë.

Të hënën, familja mbretërore ndërmori një hap shumë të avancuar në shekullin e 21-të: ata iu bashkuan Instagramit. Lëvizja vjen rreth 15 vjet pasi anëtarët mbretërorë të Britanisë debutuan për herë të parë në mediat sociale. “Japonezët ishin ndoshta familja e fundit mbretërore e shquar që nuk u përfshi plotësisht epokën dixhitale,” vëren analisti i mediave sociale Andrew Hughes.

Por ishte një lëvizje e pashmangshme. Familja e kishte bërë të qartë dëshirën e saj për t’u angazhuar me brezat e rinj, duke qenë se këto subjekte gjithnjë e më shumë marrin përmbajtje vetëm përmes telefonave të tyre. Familja do të duhej gjithashtu të hynte në internet. Por për ata që shpresojnë të marrin një vështrim më autentik në jetën e përditshme të Familjes Mbretërore, prania 48-orëshe e llogarisë @kunaicho_jp deri më tani mund të zhgënjejë.

Bimë bonsai dhe shumë përkulje

“Kur dëgjova që [ata] krijuan një Instagram, e kontrollova shpejt. Por sigurisht që perandori nuk do të postonte ‘drekën e sotme (emoji zemra)’ ose diçka të tillë,” shkroi një fans në internet. Në 70 fotografitë dhe pesë videot e ngarkuara në profilin e kunaicho_jp [Imperial Household] deri më tani, perandori Naruhito, Perandoresha Masako dhe fëmija i tyre i vetëm i adhuruar gjerësisht, Princesha Aiko 22-vjeçare janë të dukshme.

Por një faqe që zbulon shënime personale, reflektime apo edhe thjesht fotografi më të sinqerta të familjes mbretërore, kjo nuk është. Galeria deri tani është mjaft formale në ton – vetëm një përmbledhje e detyrave mbretërore këto muajt e fundit: paraqitje publike, vizita në muze, vende tërmetesh dhe takime në dhomat e pritjes me mbretër nga vende të tjera. Ka disa bonsai dhe shumë përkulje. Një postim për festimin e ditëlindjes tregon perandorin dhe perandoreshën të ulur në një tavolinë të ulët, duke buzëqeshur para kamerave.