Forcimi i sistemit tonë imunitar vazhdon edhe pas dimrit, në mënyrë që të kujdesemi për armaturën e trupit gjatë gjithë vitit. Frutat janë një aleat i vlefshëm në këtë proces, veçanërisht ato që përmbajnë sasi të konsiderueshme të vitaminës C. Vitamina C është më e njohur për vetitë e saj antioksiduese, që do të thotë se mbështet sistemin imunitar duke reduktuar inflamacionin dhe duke luftuar radikalet e lira. Kështu, përshtatshmëria e tij është shoqëruar me një rrezik të reduktuar të kancerit, sëmundjeve autoimune, kataraktit, artritit reumatoid, sëmundjeve të zemrës, sëmundjeve neurodegjenerative (si sëmundja e Alzheimerit dhe sëmundja e Parkinsonit) dhe plakjes së parakohshme të lëkurës.

Këtu janë disa fruta që mund t’i përfshini në planin tuaj të dietës për të forcuar më tej mbrojtjen e trupit.

Portokalli

Kjo listë nuk mund të mos fillonte me frutin që është sinonim i vitaminës C, portokalli. Në një portokall mesatar, do të gjeni 70 mg vitaminë.

Luleshtrydhe

Megjithëse do t’ju duhet të konsumoni mjaft për të marrë sasinë e një portokalli ose një kivi, luleshtrydhet, përveç shijes së tyre të pamposhtur, kanë edhe një sasi të konsiderueshme të vitaminës C, me vetëm gjysmë filxhani që përmban 49 mg të vlerave.

Pjepri

Rivali i frikshëm i shalqinit, pjepëri, përveç se është i shijshëm dhe freskues, ofron edhe mjaftueshmëri të vitaminës C, me një filxhan që përmban 58 mg, duke ndihmuar në plotësimin e nevojave tuaja ditore.

Molla

Meqenëse ato janë të disponueshme pothuajse gjatë gjithë vitit, mollët janë një zgjedhje e shkëlqyer për të rritur marrjen ditore të fibrave dhe vitaminës C. Pavarësisht nga lloji, një mollë mesatare përmban 8 mg vitaminë C.

Ananasi

Fruti i vetëm tropikal në këtë listë, ananasi, duket se është pothuajse gjithmonë në raftet e supermarketeve, që përmban lëndë ushqyese të rëndësishme si fibra, vitaminë B6, magnez, hekur dhe kalcium. Është gjithashtu një burim i shkëlqyer i vitaminës C, me 79 mg në një filxhan.

Qershia

Duajini ose urreni, qershitë janë një nga yjet kryesore të verës. Një avantazh i shtuar është se ato përmbajnë lëndë ushqyese thelbësore, duke përfshirë vitaminën C: një filxhan përmban 15 mg vitaminë.