Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, në fjalën e saj në Këshillin e Sigurimit, u shpreh se serbët në Kosovë janë nën presion nga Serbia, që nuk i lejon të integrohen në institucionet e vendit.

“Edhe 25 vite pasi NATO përfundoi fushatën gjeniocidiale të Millosheviçit, përpjekjet e destabilizimit janë aktive. Me sulmet kundër gazetarëve, sumet ndaj gazetarëve të Kosovës dhe sulmit terrorist në shtator. Kanë testuar para pak ditësh mjetet e Iranit në kufi më Kosovës.

Është e qartë se Serbia vazhdon bën përpjekje për të prishur integrimin e serbëve në Kosovë, duke bërë kontrolle dhe shpërndarë frikën. Serbët që janë integruar në institucione janë detyruar të japin dorëheqjen për shkak të shtypjes nga struktura ilegale të Serbisë. Serbët e Kosovës janë në trysni, por jo nga qeveria e Kosovës, por qartazi nga Serbia. Mendoni një politikan serb që kishte vënë lule në varrin e një ushtari të vrarë, menjëherë u burgos. Serbët e Kosovës janë detyruar të mos dalin në zgjedhje vitin e kaluar. Edhe dje u dhamë mundësinë të zgjedhin kryetarëve në veri, por Lista Serbe u bëri presion”.