Për njerëzit me kolesterol të lartë dhe presion të lartë të gjakut (hipertension), një perime mund të jetë veçanërisht e dobishme.

Sipas WebMD, mbi 60% e njerëzve me hipertension vuajnë gjithashtu nga kolesteroli i ngritur (hiperkolesterolemia).

Të dyja këto kushte mund të çojnë në bllokimin e arterieve. Kur kolesteroli grumbullohet në arterie, zemra duhet të pompojë gjak më fort, duke çuar në një rritje të presionit të gjakut.

Nga ana tjetër, presioni i lartë i gjakut mund të dëmtojë arteriet, duke lejuar që kolesteroli të krijohet më lehtë.

Për të ulur kolesterolin e lartë dhe presionin e gjakut, shpesh rekomandohet konsumimi i peshkut, drithërave, arrave, farave, frutave dhe perimeve. Megjithatë, lakra shquhet si një perime jashtëzakonisht e dobishme në këtë luftë.

Ekspertët theksojnë se lakra mund të ulë kolesterolin dhe presionin e gjakut në të njëjtën kohë. Hulumtimet e publikuara në vitin 2016 në “Journal of Agricultural and Food Chemistry” treguan se plotësimi i dietës me lakër të kuqe çoi në një reduktim të ndjeshëm të kolesterolit “të keq” LDL te minjtë që ushqeheshin me një dietë me yndyrë të lartë.

Lakra – një aleat në luftën kundër kolesterolit të lartë dhe presionit të gjakut

Lakra është e pasur me kalium, një çelës mineral për rregullimin e presionit të gjakut, sipas Klinikës Cleveland. Një filxhan lakër të papërpunuar të copëtuar përmban 119 miligramë kalium, ndërsa lakra e kuqe përmban 170 miligramë për racion, sipas USDA.

Gjithashtu, lakra është e pasur me antocianin , përbërës që kanë përfitime të shumta shëndetësore. Një studim i vitit 2012 i botuar në The American Journal of Clinical Nutrition zbuloi se gratë që konsumonin më shumë anthocyanine kishin presion më të ulët të gjakut sistolik. Marrja e antocianinës shoqërohet gjithashtu me një reduktim të ngurtësisë arteriale, gjë që redukton rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare.

Përveç këtyre përfitimeve, lakra është lehtësisht e disponueshme dhe mund të konsumohet në forma të ndryshme – të freskëta, të gatuara ose të fermentuara – duke e bërë atë një shtesë të lehtë për dietën tuaj të përditshme. Nëse dëshironi një mënyrë natyrale për të ulur kolesterolin dhe presionin e gjakut, lakra është një zgjedhje e shkëlqyer.