Një studim i ri sugjeron që njerëzit që hanë tre racione patate të skuqura në javë kanë një rrezik më të lartë për të zhvilluar diabetin e tipit 2. Studiuesit zbuluan se ata që konsumojnë sasi të ngjashme patate të ziera, të pjekura ose pure patatesh nuk janë në rrezik të shtuar.

Një ekip ndërkombëtar studiuesish, përfshirë një ekspert nga Universiteti i Kembrixhit, donte të hetonte çdo lidhje midis konsumit të patateve dhe rrezikut të diabetit të tipit 2.

Studiuesit analizuan të dhëna nga studimet që monitoruan shëndetin e mbi 205 000 punonjësve të kujdesit shëndetësor në Shtetet e Bashkuara.
Studime të përsëritura mbi dietat e njerëzve u kryen gjatë gati katër dekadave. Dhe gjatë periudhave të ndjekjes së studimit, u dokumentuan afërsisht 22 000 raste të diabetit të tipit 2.