Cilat ushqime nuk duhet t’i ruani në një vend të freskët?
Perime. Lëkura e specit humbet pastërtinë e saj kur ruhet në një vend të freskët.
Trangujt – Shumë njerëz gabojnë të vendosin trangullin në frigorifer pasi ai do të bëhet me ujë. Qepë dhe hudhër – Nëse vëreni që qepa që lini në frigorifer bëhet e butë dhe mban lagështi në mes, është koha ta ruani në temperaturën e dhomës, transmeton KosovaPress. Patatet – Ruhet më së miri në një qese letre. Domatet janë më të shijshmet kur ruhen në temperaturën e dhomës. Ato humbin aromën nëse ruhen në frigorifer. Por edhe në temperaturën e dhomës nuk mund të zgjasë më shumë se disa ditë.
Fruta. Avokado – Më e mira dhe më e shpejta do të piqen në temperaturën e dhomës.
Bananet – Ato kanë nevojë për një temperaturë të ngrohtë të pjekur. Manaferrat – Ka më shumë të ngjarë të qëndrojë e freskët nëse ruhet në temperaturën e dhomës pasi lagështia nga frigoriferi do ta shkatërrojë atë. Rekomandohet gjithashtu që ta lani para se të vendosni ta konsumoni. Frutat e agrumeve – Është më mirë ta mbani në banakun e kuzhinës, dhe sigurohuni që të hiqni qafe frutat që kanë marrë myk, pasi përhapet shumë shpejt te frutat e tjerë të shëndetshëm. Shalqiri – Duhet të ruhet jashtë frigoriferit nëse po flasim për një që ende nuk është hapur ose copëtuar.
Mollë – Mund t’i lini në banakun e kuzhinës për një javë, nëse jo dy.
Vaj, salcë dhe erëza. Vaji i ullirit – Duhet të ruhet në një vend të freskët dhe të errët, por jo në frigorifer për të mos lejuar që ai të bëhet i ngurtë. Borzilok – Mbahet më së miri në temperaturën e dhomës ndërsa rrjedh janë zhytur në ujë. Salcë e nxehtë – Përmban uthull, kështu që mos e ruani në frigorifer. Vetëm salcat që përmbajnë aditivë kremozë dhe qumështi duhet të mbahen në frigorifer. Salcë soje – për shkak të fermentimit, ajo nuk duhet të jetë në frigorifer. Mund të qëndrojë në kuzhinë deri në një vit.
Ushqimet e tjera. Mjalti – Mund ta ruani kudo që dëshironi. Gjalpi i kikirikut – Mund të ruhet jashtë frigoriferit deri në tre muaj. Arra – Më së miri nëse i ruani në një qese hermetike në një vend që nuk është as shumë i ngrohtë, as shumë i ftohtë. Buka – Mbajtja e saj në frigorifer vetëm sa do të përshpejtojë shijen e saj “të zhveshjes”.
Çokollata – Kur të hapet, ajo zakonisht zhduket menjëherë, por nëse nuk ndodh kështu, mos e ruani në frigorifer pasi vetëm se do të ruajë shijen dhe strukturën e saj në temperaturën e dhomës. Peshk i konservuar – Mund ta mbani jashtë derisa të mos e hapni.