Produktet e freskëta dhe me lëng mund të duken si një mundësi e shkëlqyeshme për të ndriçuar ditët tuaja të dimrit, megjithatë, duhet të kemi parasysh që në këto muaj më të ftohtë, shumica e tyre dërgohen nga rajone të ngrohta. Gjatë këtij procesi, tiparet e tyre të dobishme mund të zbehen, duke i lënë ato me pak ose pa vlerë ushqyese. Në fakt, disa mallra të shijshëm që prodhohen në vend mund të jenë vërtet të dëmshme kur konsumohen gjatë dimrit. Ne dëshirojmë t’i mbajë të shëndetshëm lexuesit tanë gjatë këtij sezoni të ftohtë, prandaj po ndajmë listën e ushqimeve që janë më mirë t’i lini mënjanë derisa të vijë stina e verës.
Shparg- Koha më e mirë për të provuar shparg është pranvera, sezoni i saj natyror. Në dimër, shpargu transportohet në distanca të gjata nga Peru ose Kina. Gjatë kësaj periudhe jo vetëm që fillon të venitet shija dhe cilësia, por edhe vitaminat zhduken. Shumë elementë të dobishëm zhduken gjatë kohës së dërgesës, duke e bërë atë më pak ushqyese për ne. Zarzavate të paketuara- Zarzavatet e mbushura me qese janë të para-lara dhe të prera paraprakisht për ne, për t’i bërë ato të lehta dhe të shpejta për t’u konsumuar. Sidoqoftë, para-larja e tillë mund të dëmtojë fibrën e zarzavateve dhe të çojë në humbjen e vitaminave në to. Në fund, ne kemi ngelur me një produkt të mire por më pak të shëndetshëm. Është më mirë të presësh për stinët e ngrohta për t’i blerë ato të freskëta.
Luleshtrydhe dhe boronica- Vera është koha më e mirë për rritjen e manave. Luleshtrydhet janë të pasura me vitaminë ndërsa boronicat mund të ndihmojë në parandalimin e kancerit të lëkurës dhe rrit aktivitetin e trurit. Por është më mirë të konsumoni vetëm manaferrat e rritur në vend. Ata që dërgohen nga shumë kilometra larg nuk do të kenë shumë aromë ose lëndë ushqyese. Nëse akoma doni t’i shijoni ato, atëherë mund të zgjidhni variante të ngrira. Misri i konservuar-Misri rritet vetëm në verë dhe në asnjë stinë të tjera. Pra, misri i konservuar që gjeni në supermarketin tuaj lokal mund të mos jetë aq i freskët sa mendoni. Përkundrazi, ato mund të jenë të ngrira ose të mbetura nga vera e mëparshme.
Produkte të qumështit- Disa produkte të qumështit si gjizë dhe qumësht duhet të konsumohen me kujdes gjatë dimrit. Gjizë mund të rrisë sekretimin e mukusit nga gjëndrat dhe mund të ndikojë në gjendjen e përgjithshme të trupit. Njerëzit të cilët tashmë kanë kollë ose ftohje ose që vuajnë nga astma mund të përkeqësojnë problemin duke e konsumuar atë. Kjo sepse qumështi mund të shkaktojë gëlbazë.
Sheqer- Sheqeri mund të nxisë disponimin depresiv, veçanërisht në dimër. Marrja e sheqerit shkakton proceset e inflamacionit në trupin tuaj dhe zvogëlon lëshimin e dopaminës, element që luan një rol të rëndësishëm në mënyrën se si ndjejmë kënaqësi. Dimri është tashmë një sezon mjaft i zymtë për shumë dhe konsumimi shtesë i sheqernave të shtuara mund ta bëjë atë edhe më keq. Mish i kuq- Mishi i kuq është një burim i shkëlqyeshëm i proteinave që është i nevojshëm për forcimin e muskujve dhe metabolizmit. Sidoqoftë, konsumimi i shpeshtë i tij mund të shkaktojë një përqendrim të mukusit në fytin tuaj. Është më mirë të zgjidhni të hani mish pule ose peshk gjatë këtij sezoni. A hani ndonjë nga këto ushqime në dimër? Çfarë preferoni të shmangni gjatë këtij sezoni të ftohtë? Le t’i ndajmë mendimet tona në pjesën e komenteve!