Ndërsa Italia po përgatitet të futet në Fazën 2 të pandemsisë, pasi ka regjistruar rënie në numrat e rasteve të rinj të identifikuar pozitiv nga koronavirusi krahas rënies së mprehtë të numrit të pacientëve të shtruar në kujdesin intensiv dhe jo intensiv si dhe rritje të numrit të të shëruarve, prej disa ditësh po qarkullojnë projeksione se cilat do të jenë masat e reja që do të ndërmarrë qeveria italiane e kryeministrit Giuseppe Conte.

Nuk do të ketë më kontroll për bileta në trena, dorashka dhe maska për këdo që do të udhëtojë me avion. Në avion do të matet temperatura e pasagjerëve në hyrje dhe dalje dhe do të ketë hapësira sanitare, ndërsa në stacione po mendohet për kalime me sens unik. Janë këto disa nga masat që pritet të miratohen nga Ministria e Transportit

Përsa i përket transportit publik, do të ruhet distanca dhe do të ketë kalime të ndara për hyrjen dhe daljen nga mjetet dhe në stacione. Gjithashtu po mendohet vendosja e dezinfektantëve dhe zëvendësimin i biletave prej letre me ato elektronike. Gjithashtu do të ketë tabela që shpjegojnë se si duhet të sillen udhëtarët me paralajmërimin se kush nuk i zbaton rregullat mund të çojë në ndërprerjen e shërbimit për motive të sigurisë sanitare dhe personi shkelës i rregullave do gjobitet.

Në metro mendohet se do të ketë sisteme inteligjente për të monitoruar fluksin dhe në qytete të mëdha, gjithashtu po mendohet për hyrje dhe dalje të veçanta në metro dhe mbajtjen e distancës dhe në shkallët elektrike.

Edhe udhëtimi në avion do të ndryshojë.Me shumë mundësi pasagjerët në hyrje dhe në dalje do t’i nënshtrohen matjes së temperaturës me termoskaner. Mes masave është dhe ruajtja e distancës mes pasagjerëve, të cilët gjithashtu duhet të mbajnë maska dhe dorashka.

Në rastin e transportit me taksi po mendohet lejimi i më së shumti dy pasagjerëve, ose vetëm një nëse nuk kanë maskë. Ndalohet ulja e pasagjerit pranë shoferit, i cili gjithashtu duhet të ketë mjetet e mbrojtjes personale.