Vendet që kanë praktikuar ndërvite vaksinën e tuberkulozit janë 6 herë më pak të rrezikuara nga koronavirusi.

Ky është përfundimi që ka nxjerrë një studim.

Vaksina Bacillus Calmette-Guérin (BCG) u shpik një shekull më parë dhe i jep mundësi imunitet trupit të luftojë infeksionet bakteriale dhe tuberulozin. Por kjo vaksinë ka edhe përfitime të tjera.

Studimet e mëparshme kanë zbuluar se njerëzit që kanë marrë këtë vaksinë, që kushton më pak se 30 paund, kanë sistem më të përmirësuar të imunitetit dhe të jenë të mbrojtur nga infeksionet.

Për shembull studimet tregojnë se njerëzit të cilët kanë marrë vaksinën BCG që në fëmijëri, janë të mbrojtur nga infeksionet edhe 60 vjet pas vaksimimit.

Grykë BCG, e cila dikur shkonte te çdo fëmijë i moshës midis dhjetë deri në 14 vjeç, u shkurtua në 2005 por studiuesit shpresojnë se do të turbo-ngarkojë sistemin imunitar në mënyrë që të jetë në një gjendje të ngritur të gatishmërisë dhe në gjendje të zbulojë dhe shkatërrojë virusi para se të shkatërrojë trupin
Arsyeja se pse kjo vaksinë ndihmon në largimin e infeksioneve të tjera është ende e panjohur, por është e sigurt që forcon mekanizmat e sistemit imunitar. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetit (OBSH), kjo vaksinë ndihmon edhe në mbrojtjen e sëmundjeve të frymëmarrjes.

Në Mbretërinë e Bashkuar, të gjithë nxënësit e shkollës nga mosha 10-14 vjeç u injektuan me vaksinën midis 1953 dhe 2005.

Kur niveli i infeksionit nga TB po uleshe, mjekët braktisën vaksinimin në masë dhe, në 2005 ata po vaksinonin vetëm ata më të rrezikuarit, siç janë foshnjat me të afërm të infektuar.

Studiuesit shpresojnë se kjo vaksinë që forcon sistemin imunitar dhe që do jetë në gadishmëri të shkatërrojë virusin para se ai të shkatërrojë trupin.