Kancelarja gjermane Angela Merkel u bëri apel qytetarëve se është e nevojshme të bëjmë gjithçka për të parandaluar përhapjen e pakontrolluar të koronavirusit. Ne jemi në një fazë shumë serioze të pandemisë së koronavirusit. Numri i infeksioneve të reja po rritet dita ditës. Pandemia po përhapet përsëri dhe më shpejt sesa në fillim, gjysmë viti më parë. Ne po përballemi me muaj të vështirë. Si do të duket dimri, si do të jenë Krishtlindjet tona, do të vendoset në ditët dhe javët e ardhshme. Ne të gjithë do të vendosim nga veprimet tona, tha Merkel.

Ajo theksoi se beson se është e rëndësishme çdo ditë në luftën për të parandaluar përhapjen e virusit në mënyrë të pakontrolluar. Kjo është arsyeja pse është e nevojshme që kontaktet e çdo personi të infektuar duhet të informohen, në mënyrë që të prishin zinxhirin e infeksionit. Autoritetet shëndetësore japin një kontribut të madh në këtë, por ku numri i njerëzve të infektuar është i lartë, ata nuk mund të arrijnë gjithçka, shtoi ajo. Merkel tha se të gjithë mund të kontribuojnë në zvogëlimin e numrit të njerëzve të infektuar, kryesisht përmes respektimit të vazhdueshëm të distancës, mbajtjes së maskave dhe respektimit të rregullave të higjienës.

Por tani duhet të shkojmë një hap më tej. Shkenca thotë qartë se përhapja e virusit lidhet drejtpërdrejt me numrin e kontakteve, takimeve që secili prej nesh ka. Nëse secili prej nesh tani përkohësisht zvogëlon takimet jashtë familjes sonë, atëherë mund të kemi sukses në ndalimin dhe përmbysjen e trendit të rritjes së infeksionit, tha Merkel. Ajo u bëri thirrje qytetarëve që të takojnë shumë më pak njerëz, si jashtë ashtu edhe në shtëpi. Ajo gjithashtu u kërkoi qytetarëve të heqin dorë nga çdo udhëtim që nuk është i nevojshëm dhe urgjent, për festime, dhe, nëse është e mundur, të qëndrojnë në shtëpi, d.m.th në vendbanim.

Unë e di që tingëllon jo vetëm e ashpër, por është gjithashtu një sakrificë e madhe në raste individuale. Sidoqoftë, duhet të përmbahemi përkohësisht, sepse e bëjmë atë për veten tone, për shëndetin tonë dhe të gjithë ata që mund t’jua kursejmë sëmundjen. Ne e bëjmë atë në mënyrë që shëndeti ynë të mos jetë i mbingarkuar, në mënyrë që shkollat ​​dhe kopshtet të mbeten të hapura, e bëjmë për ekonominë dhe punët tona, shpjegoi ajo. Ajo kujtoi se Gjermania kaloi një pandemi normale në 6 muajt e parë për shkak të unitetit dhe respektit të rregullave, për shkak të arsyes dhe kujdesit për të tjerët. Eshtë mjeti më efektiv që kemi aktualisht kundër një pandemie. Eshtë më e nevojshme se kurrë, përfundoi Merkel.