Një grup shkencëtarësh në Australi ka një test prototipi të gjakut që mund të zbulojë nëse sistemi imunitar i një pacienti ka aftësinë për të luf tuar sëmundjen e re të shkaktuar nga virusi korona. Kjo provë identifikon nivele të larta të dy sinjaleve kryesore kimike – interferon-gama dhe interleukin-2 – që prodhohen nga qelizat T, lloji i leukociteve që njohin dhe më pas shkatërrojnë qelizat e infektuara.

Këto dy sinjale janë të dy të përfshira në shkatërrimin e qelizave të infektuara nga virusi dhe gjithashtu mund të inkurajojnë qelizat e tjera T të synojnë zonën e infektuar. Sipas shkencëtarëve, njerëzit e infektuar me koronavirus që kanë nivele të ulëta të këtyre dy sinjaleve kimikë mund të jenë më të prirë ndaj efekteve të rënda të sëmundjes të shkaktuar nga SARS-CoV-2, përfshirë vdekjen. Autorët e studimit besojnë se kjo test gjaku mund të jetë i rëndësishëm në një kohë kur miliona njerëz presin të marrin një vaksinë të sigurt dhe efektive.

Për studimin, studiuesit përdorën gjakun e 44 dhuruesve që ishin rikuperuar nga COVID-19 – burra dhe gra, të moshës midis 20 dhe 75 – dhe shqyrtuan një sërë peptidesh SARS-CoV-2 për të gjetur se cili kombinim mund të përdoret për të zbulojnë një përgjigje të suksesshme imune të qelizave T. Pasi ekspertët izoluan qelizat T nga gjaku i dhuruar, ata i ekspozuan ato ndaj peptideve virale dhe matën prodhimin e një numri molekulash të ndryshme sinjalizuese.

Ata krahasuan nivelet e prodhuara nga qelizat T nga pacientët e rikuperuar me nivelet e lëshuara nga qelizat T nga 20 dhurues të shëndetshëm të cilët kurrë nuk ishin infektuar me koronavirus të ri. Ekipi më pas zbuloi se qelizat T nga pacientët e rikuperuar prodhuan sasi më të mëdha të dy molekulave sinjalizuese. Ekipi i studiuesve beson se kjo gjetje mund të përdoret për të kuptuar në një fazë të hershme atë që sistemi imunitar i pacientëve nuk po përgjigjet në mënyrë të përshtatshme dhe të cilët mund të jenë në rrezik më të lartë për t’u sëmurë jashtëzakonisht për shkak të sëmundjes. Testi i gjakut besohet të jetë i dobishëm në ato vende që janë përballur me valë të dyta dhe të treta.