Italia lëviz në një nuancë më të butë pas ditëve të kuqe të Krishtlindjes. Nga sot deri të mërkurën dhe pastaj përsëri të hënën 4 janar fillon ‘zona portokalli’, siç përcaktohet me dekretin e Krishtlindjes të 3 dhjetorit. Këto janë rregullat për të lëvizur dhe çfarë është e ndaluar të bëhet dhe çfarë jo.

Cilat udhëtime lejohen?Ju gjithmonë mund të lëvizni për arsye pune, nevoja dhe urgjenca dhe të ktheheni në vendbanimin ose shtëpinë tuaj. Arsyet për të cilat dëshmohet nevoja për të lëvizur përfshijnë ndihmën për prindërit, vizitat tek fëmijët për prindërit e ndarë, ribashkimin e çifteve në një apartament të vetëm.

A është e mundur të lëvizësh lirshëm në qytetin tënd, të bësh një shëtitje apo vrap? Po. Ju mund të lëvizni lirshëm brenda komunës tuaj, të dilni për një shëtitje, gjithmonë duke mbajtur një distancë prej një metri nga të tjerët dhe të mbani një maskë, ose të shkoni për një vrap në një park. Midis orës 5:00 dhe 22:00 në mbrëmje nuk është e nevojshme të paraqitet ndonjë vetë-certifikim për të justifikuar lëvizjet. Në orën 22:00, sidoqoftë, fillon shtetrrethimi dhe lëvizja përsëri kufizohet në arsyet e punës, domosdoshmërisë dhe urgjencës dhe kërkohet vetë-certifikim. Është e preferueshme ta printoni, plotësoni dhe mbani gjithmonë me vete, gjithashtu për të shpejtuar kontrollet.

Bare dhe restorante të hapura? Baret, restorantet, pub-et, lokalet e akullores, pastiçeritë janë të hapura, por nuk mund të konsumohet në vend. Deri në orën 10 të mbrëmjes është e mundur të porosisni kafe, ëmbëlsira, meze të lehtë ose pjata me vete. Dhe mund të porosisni ushqim dhe pije në shtëpi pa kufizime kohore.

A janë dyqanet e hapura? Po, dyqanet do të ngrenë të gjithë grilat dhe do të qëndrojnë të hapura me orë të zgjatura deri në 21:00. Në ditët festive dhe ditët para pushimeve, qendrat tregtare do të qëndrojnë të mbyllura.

A është e mundur të lëvizet në një komunë tjetër? Jo, udhëtimi në komuna të tjera është i ndaluar, përveçse për nevoja specifike urgjente ose domosdoshmëri. Sidoqoftë, ka dy përjashtime nga ky rregull: ju mund të shkoni të vizitoni një të afërm ose një mik, duke shkuar në një shtëpi private, brenda të njëjtit rajon, një herë në ditë, me vetë-certifikim dhe maksimumi dy (plus çdo fëmijë nën 14 vjeç); dhe gjithashtu mund të lëvizni në më shumë se dy komuna të jashtme me një popullsi që nuk i kalon 5,000 banorë, duke përshkruar një distancë jo më të madhe se 30 kilometra dhe pa shkuar në qendrën e provincës.

A është e mundur të bëhet pazari në një komunë tjetër nga ajo ku jeton? Blerja është gjithmonë një nga arsyet që justifikon udhëtimin, prandaj, kur komuna nuk ka dyqane ose nëse një komunë ngjitur me tuajën ka një disponueshmëri, edhe për sa i përket leverdisë ekonomike, të pikave të shitjes të nevojshme për nevojat tuaja, lëvizja lejohet, por leja duhet të mbahet me vete. A është e mundur të shoqërohen fëmijët tek gjyshërit e tyre për t’i marrë në fillim ose në fund të ditës së punës? Është e mundur, por jo e këshilluar, sepse të moshuarit janë ndër kategoritë më të ekspozuara ndaj prekjes nga Covid-19 dhe për këtë arsye duhet të shmangin kontaktet me njerëzit e tjerë sa më shumë që të jetë e mundur.

Nëse jetoni në një vend dhe punoni në një tjetër, a mund të lëvizet? Në këto raste, lëvizja është e justifikuar për nevojat e punës, nëse nuk është e mundur të punosh nga shtëpia. A është e mundur të përdoret makina me njerëz që nuk bashkëjeton? Po, për sa kohë që vetëm shoferi është i pranishëm në pjesën e përparme të makinës dhe maksimumi dy pasagjerë për çdo rresht shtesë të sediljeve të pasme, me detyrimin që të gjithë pasagjerët të mbajnë maskë. Detyrimi për të mbajtur maskën mund të hiqet vetëm në rast se makina është e pajisur me një ndarës fizik midis rreshtave të përparmë dhe të pasmë të makinës. A mund të shkohet në kishë ose në vende të tjera të besimit?
Po, nga ora 5:00 deri në 22:00.

A është e mundur të vizitohet një person në bu rg? Në kohën ndërmjet 5 dhe 22, këto lëvizje lejohen vetëm brenda zonës komunale, duke u ndaluar çdo lëvizje brenda dhe jashtë komunave të rajoneve të zonës “portokalli”.