Nga Shannon Tiezzi/ Më pak se një ditë para se administrata Trump të largohej nga detyra, Ministria e Jashtme e Kinës i ofroi një dhuratë lamtumire: san ksione ndës hkuese ndaj 10 zyrtarëve aktivë ose ish zyrtarë të administratës Trump. Një deklaratë nga ministria njoftonte san ksione ndaj 28 personave për “një seri lëvizjesh të ç mendura që kanë ndërhyrë r ëndë në punët e brendshme të Kinës, m inuar interesat e Kinës, of enduar popullin kinez dhe pr ishur seriozisht marrëdhëniet Kinë-SHBA”.

Lista përfshinte Sekretarin e Shtetit Mike Pompeo, këshilltarin e Shtëpisë së Bardhë për tregtinë dhe politikën industriale Peter Navarro, Këshilltarin e Sigurisë Kombëtare Robert O’Brien, Ndihmës Sekretarin e Shtetit për Azinë Lindore dhe Çështjet e Paqësorit David Stilwell, Sekretarin e Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore Alex Azar, Nënsekretarin e Shtetit për Rritjen Ekonomike Keith Krach, Ambasadorin në OKB Kelly Craft, ish Këshilltarin e Sigurisë Kombëtare John Bolton, ish Zëvendës Këshilltarin e Sigurisë Kombëtare Matthew Pottinger dhe ish-strategun e Shtëpisë së Bardhë Stephen Bannon, transmeton lexo.com.al.

Shumica e zyrtarëve të listuar ishin p ërgjegjës për hartimin e politikës ndaj Kinës nën administratën Trump. Të tjerët – përfshirë Azar, Krach dhe Craft – kishin ndërveprime të profilit të lartë me Tajvanin gjatë vitit të fundit, përfshirë vizita në Taipei nga Azar dhe Krach. Vizita e planifikuar e vetë Craft javën e kaluar u anulua, por ajo zhvilloi gjithsesi një bisedë telefonike me Presidentin Tsai Ing-wen.

Ministria e Jashtme e Kinës nënvizoi se “Këta individë dhe anëtarët e familjes së tyre të ngushtë janë të nd aluar të hyjnë në territorin kontinental, Hong Kong dhe Makao të Kinës. Ata dhe kompanitë dhe institucionet e lidhura me ta janë gjithashtu të kufizuar për të bërë biznes me Kinën”, njofton lexo.com.al. Duhet theksuar që Kina priti derisa këta zyrtarë të ishin në prag të daljes nga dera para se t’i go disnin me sa nksione – një mënyrë për të kryer një dë mtim me re agimin më të vogël të mundshëm nga Uashingtoni.

Administrata Trump dukej me nxitim për të siguruar sa më shumë politika kundër vënëse ndaj Kinës para se të linte detyrën. Më 19 janar, në ditën e fundit të plotë të Pompeos si Sekretar i Shtetit, ai lëshoi ​​një përcaktim zyrtar se Kina ishte për gjegjëse për gjen ocidin dhe kri met kun dër njerëzimit në Xinjiang. Më 9 janar, ai për mbysi udhëzime prej dekadash që kuf izonin kontaktet zyrtare me Tajvanin.

Një raport i veçantë nga Axios mbi politikën e administratës Trump ndaj Kinës numëroi “të paktën 210 veprime publike në lidhje me Kinën që përfshinin të paktën 10 departamente” vetëm në vitin 2020, përfshirë akta kuza; kufi zime të vizave dhe san ksione ndaj zyrtarëve kinezë; kon trolle të eksportit mbi kompanitë e Kinës; nda limin e importeve mbi pretë ndimet për punë të detyruar; dhe rritjen e aktiviteteve ushtarake në Detin e Kinës Jugore dhe ngushticën e Tajvanit.

Pompeo ka qenë fytyra publike e shumë prej këtyre shpalljeve, duke humbur rrallë mundësinë për të kriti kuar Kinën. Dhe Pekini i ka kthyer favorin, veçanërisht në konferencat për shtyp të Ministrisë së Jashtme. Kur u pyet në konferencën e saj për shtyp të 20 janarit për të komentuar mbi gjykimin se Pompeo ishte “Sekretari më i ke q i Shtetit në historinë e SHBA”, Hua u përgjigj, “Unë me të vërtetë nuk dua të humbas asnjë kohë duke përshkruar Pompeo, karakterin e tij, të gjithë gë njeshtrat që ai ka thonë, thashë themet që ai ka përhapur dhe vërejtjet hel muese që ka bërë, për të cilat mendoj se të gjithë keni mjaftueshëm”, transmeton lexo.com.al. Është e sigurt të thuhet se administrata Trump, dhe posaçërisht Pompeo, nuk do t’i mungojë Pekinit.

Hua ishte veçanërisht e prerë kur u pyet për vendosmërinë e minutës së fundit të Pompeo-s, që qeveria e Kinës po kryen gje nocid dhe kri me kun dër njerëzimit në Xinjiang. Ajo tha se “Për ne, e ashtuquajtura ‘vendosmëri’ e Pompeos nuk është asgjë më shumë se një copë letër mbe turinash. Ky gë njeshtar dhe ma shtrues famë k eq po e kthen veten në kllo un dhe një sh aka të shekullit me shfaqjen e tij të gë njeshtrave dhe çme ndurive pak para se të bjerë perdja”. Ajo i mohoi kate gorikisht aku zat si “plotësisht të rre me” dhe “një far së dashake qe”.

Hua e la të hapur derën për marrëdhënie më të mira me administratën e Biden, duke sugjeruar (në mënyrë jo bindëse, bazuar në deklaratat e vetë Biden gjatë fushatës) që ata mund të jenë ndër “ata që thjesht po blejnë thashë themet” e përhapura nga Pompeo. Ajo shtoi se “Por, për sa kohë që ato nuk nënkuptojnë asnjë shpi fje apo su lm das hakeq ës kun dër Kinës, ata janë të mirëpritur të kenë shkëmbime me ne bazuar në barazi dhe respekt të ndërsjellë”. Më vonë, ajo  vuri në dukje se “Ne shpresojmë që administrata e re e SHBA do të marrë vendime të qeta, racionale dhe të sakta për Xinjiang dhe çështje të tjera të rëndësishme”. Ishte e qartë nga vër ejtjet e saj se Pekini i ngarkon Uashingtonit përgjegjësinë për të “sjellë marrëdhëniet Kinë-SHBA përsëri në rrugën e duhur “- dhe se Kina nuk ka ndërmend të ndryshojë qasjen e saj, transmeton lexo.com.al.

Megjithatë, ndryshimi në administratat e SHBA nuk ka gjasa të rezultojë në një ndryshim thelbësor në politikën ndaj Kinës,. Gjatë seancave të tij të konfirmimit në 19 janar, Sekretari i Shtetit i ardhshëm Antony Blinken ishte i sigurt në lidhje me një qasje dypartiake ndaj Kinës, që do të thoshte domosdoshmërisht mbajtjen e një qëndrimi të ash për të administratës Trump. Më e rëndësishmja, Blinken ra dakord si me vendosmërinë që Kina po kryen gje nocid në Xinjiang ashtu edhe me vendimin e Pompeo për të përmbysur ku fizimet ndaj Tajvanit. Po kështu, Sekretari i Mbrojtjes i Biden, Gjenerali Lloyd Austin, i tha Kongresit se ai e sheh Kinën “si kon kurrencën tonë globale më serioze”.

Duke pasur parasysh këtë, dhe mungesën e introspektivës së Kinës për marrëdhëniet e përke qësuara, nuk ka gjasa që tranzicioni presidencial të sjellë shumë ndryshime në marrëdhëniet SHBA-Kinë. Pekini mund të presë një pushim të përkohshëm nga ritmi befasues i ma save të reja ndë shkimore ndërsa Biden dhe ekipi i tij përqendrohen në pandeminë COVID-19 në shtëpi, por themeli i marrëdhënies është vendosur./TheDiplomat/Lexo.com.al/e.c.