Presidenti Biden nuk ka bërë p resion për drejtësi të vërtetë, por të paktën ai nuk është aq s ervil sa paraardhësi i tij.

Administrata e Biden pranoi zyrtarisht të premten atë që Presidenti Donald Trump nuk do të bënte, që Princi i Kurorës i Arabisë Saudite Mohammed bin Salman miratoi planin për të v rarë gazetarin d isident Jamal Khashoggi. Por z. Biden duket se ka arritur në përfundimin se k ostoja e mundshme e ndërmarrjes së veprimeve kundër s undimtarit de facto 35-vjeçar të një aleati kryesor amerikan, ishte thjesht shumë i lartë. Duke bërë publike konkluzionet e inteligjencës me vetëm redaktime minimale, administrata bëri atë që duhej të ishte bërë shumë kohë më parë. Raporti u kërkua nga Kongresi më shumë se një vit më parë, dhe konkluzionet e tij arritën në një përmbledhje të asaj që është raportuar gjerësisht: Z. Khashoggi, një k ritik i princit të kurorës që jetonte në m ërgim dhe shkruante për Washington Post, u josh në Konsullatën Saudite në Stamboll në 2018 dhe atje ai u v ra dhe u c opëtua nga një ekip v rasësish sauditë. Që kjo nuk mund të ishte bërë pa të paktën pëlqimin e princit të kurorës, supozohej në përgjithësi.

Përfundimi i komunitetit të inteligjencës, i paraqitur në raportin dy faqesh, ishte se k ontrolli i Princit të Kurorës mbi vendimmarrjen kryesore në Mbretëri, roli i këshilltarëve të tij dhe detajet personale të sigurisë në operacion, si dhe “mbështetja e tij për përdorimin e masave të d hunshme për të heshtur d isidentët jashtë vendit, përfshirë Khashoggi”, të gjitha tregojnë se Princi Mohammed qëndronte pas v rasjes. Z. Trump e dinte këtë, por kishte k undërshtuar n dëshkimin publik të një prej s undimtarëve më të fuqishëm të Lindjes së Mesme, të cilin ai e konsideronte si një aleat të ngushtë në g rindjen e tij me Iranin dhe si një klient fitimprurës për a rmët amerikane. “Ndoshta e bëri dhe ndoshta nuk e bëri!” ishte përgjigja publike e ish-presidentit pa timon moral ndaj inteligjencës se Princi i Kurorës kishte në të vërtetë një rol në v rasjen e z. Khashoggi, transmeton lexo.com.al.

Gjatë fushatës së tij presidenciale, z. Biden foli për masa shumë më të a shpra – “Unë do ia bëja shumë të qartë që ne nuk do t’u shisnim më shumë a rmë atyre, ne do t’i bënim të paguanin çmimin për veprimin e tyre dhe do i bënin të dukeshin si paria që janë”. Në fillim të këtij muaji, Presidenti njoftoi se po ndalonte miliarda dollarë në dërgesat e a rmëve drejt Arabisë Saudite për l uftën e saj të vazhdueshme në Jemen, e cila ka krijuar një k atastrofë humanitare. Në lidhje me publikimin e vlerësimit të inteligjencës, administrata njoftoi këtë javë më shumë n dalime udhëtimi kundër zyrtarëve sauditë të përfshirë në operacionin Khashoggi dhe Departamenti i Shtetit shtoi një kategori të re s anksionesh, të quajtur “n dalimi i Khashoggi”, për të anuluar vizat nga kushdo që përfshihet në përpjekjet e sponsorizuara nga shteti për të n gacmuar, n daluar ose d ëmtuar d isidentë dhe gazetarë në të gjithë botën.

Por kur erdhi puna për të p enalizuar personalisht Princin e Kurorës, z. Biden përfundoi në të njëjtin vend me paraardhësin e tij. Në fakt, z. Biden pranoi që marrëdhëniet me Arabinë Saudite, një aleat kundër ambicieve të Iranit, një aleat i heshtur i Izraelit, një partner tregtar me vlerë dhjetëra miliarda dollarë dhe një prodhues i naftës me aftësinë për të prishur seriozisht ekonominë botërore, ishin shumë të rëndësishme për interesat amerikane për të rre zikuar duke ndëshkuar Princin e gjithëfuqishëm. Megjithatë, ekziston një masë e vogël drejtësie duke e lënë të ditur Princin Mohammed se nderimi që ai gëzoi nga z. Trump dhe dhëndri i tij, Jared Kushner, ka mbaruar; që p rotestat e tij të pafajësisë dihen të jenë të rr eme; dhe se bota e di se ai ka g jakun e një gazetari në duar./NYT/Lexo.com.al/e.c.