Presidenti rus Vladimir Putin dhe administrata e tij në Moskë u përpoqën të ndikonin në zgjedhjet presidenciale të vitit 2020. Ne tashmë e dinim këtë, por kjo nuk i bën konkluzionet në një raport të deklasifikuar të inteligjencës amerikane të lëshuar të martën më pak al armante.

Zyra e Drejtorit të Inteligjencës Kombëtare, në shqyrtimin e parë të lëshuar nga qeveria për ndërhyrjen e huaj pas zgjedhjeve, tha se Rusia m inoi kandidaturën e Presidentit Biden; Irani kreu një fushatë të f shehtë për të d ëmtuar Presidentin e atëhershëm Donald Trump; dhe Kina konsideroi ndërhyrjen por vendosi kundër saj. Megjithatë, edhe br eshëria e Rusisë, siç duket, u zb eh në krahasim me s ulmin e saj të vitit 2016 ndaj integritetit të demokracisë sonë – dhe asnjë aktor i huaj nuk u përpoq të m anipulonte votat ose vetë rezultatet. Paralajmërimet e ekspertëve se p ërçarjet e brendshme ishin k ërcënimi më i madh u treguan profetike. Në të vërtetë, edhe ky raport mbi k undërshtarët e jashtëm zbulon një p roblem të brendshëm: Ne jemi a rmiku ynë më i k eq, transmeton lexo.com.al.

Strategjia e Kremlinit nuk u mbështet kësaj here aq shumë në u shtrinë e saj të trolls që m arshojnë nëpër faqet e mediave sociale, por më shumë në in filtrimin në radhët e vetë këtij vendi: duke përhapur narrativa indirekt përmes satelitëve sesa direkt në mënyrën që platformat kanë mësuar të zbulojnë. Raporti përqendrohet më ngushtë në përpjekjet e d ështuara nga një rrjet individësh të lidhur me Ukrainën, siç janë ligjvënësi Andriy Derkach dhe Konstantin Kilimnik, për të bindur njerëz të shquar dhe media për të pastruar rr ëfimet e tyre të rr eme rreth z. Biden. Të dy u zbuluan – por ata arritën të siguronin takime të përsëritura me Rudolph W. Giuliani dhe të bindnin rrjetin televiziv One America News të transmetonte një dokumentar pr opagandistik.

Kjo përsëritet: Avokati personal i një presidenti i cili shfaqi një afinitet të pashpjegueshëm për z. Putin, ose u m ashtrua për të marrë pjesë në një operacion ndërhyrjeje të autorizuar personalisht nga d iktatori, ose ai mori pjesë me dëshirë. Vetë Presidenti përhapi me kënaqësi të njëjtat teori ko nspirative që Kremlini kërkoi të mbjellë. Z. Trump dhe aleatët e tij krijuan gjithashtu një tjetër histori të zgjedhjeve të m anipuluara që trolls ruse promovuan nga ana e tyre. Në të vërtetë, Rusia mund të mos jetë përpjekur aq shumë sa herën e fundit për të mbjellë m osmarrëveshje dhe d yshime në ligjshmërinë e votës. Por kjo është pjesërisht sepse nuk ishte e nevojshme. Qytetarët dhe udhëheqësit e Shteteve të Bashkuara po mbillnin vetë mjaft m osmarrëveshje dhe d yshime, transmeton lexo.com.al.

Administrata e re ka të ngjarë të bëjë më shumë sesa paraardhësi i saj për të dekurajuar z. Putin, për të cilin z. Biden tha të mërkurën se “do të paguante një çmim”. Por raporti i kësaj jave nuk parashikon që Rusia do të ndalojë nd ërhyrjen e saj së shpejti. Shtëpia e Bardhë, pjesa tjetër e qeverisë dhe pjesa tjetër e kombit mund të mbrojnë gjithashtu veten nga çfarëdo s ulmesh që vijnë duke krijuar besim, duke e mb ikëqyrur dhe duke r efuzuar të luajnë lojën e saj./TheWashingtonPost/Lexo.com.al/e.c.