Covid-19, i shkaktuar nga virusi SARS-CoV-2, kryesisht sulmon sistemin e frymëmarrjes por ndonjëherë mund të sillet në një mënyrë të paparashikueshme dhe mund të prekë gjithashtu pjesë të ndryshme të trupit. Besohet se dikush që vuan nga sëmundjet shoqëruese janë më të prekshëm për tu infektuar me koronavirus sesa ata që nuk janë. Ne e dimë që të rriturit, personat mbipeshë, ata me imunitet komorbiditeti ose sëmundje kronike kanë më shumë të ngjarë të infektohen me virusin. Rezulton se gratë me sindromë të vezoreve Polikistike (PCOS), një gjendje hormonale ka më shumë të ngjarë të infektohen nga Covid-19, sipas Helthsite.

Sindroma e vezoreve policistike (PCOS) është një çrregullim hormonal tek gratë në moshën riprodhuese. Gratë që vuajnë nga kjo gjendje zhvillojnë ciste në vezoret e tyre, gjë që mund të çojë në çështje të infertilitetit. Simptomat e zakonshme të PCOS përfshijnë shtim në peshë, humbje flokësh, periudha të çrregullta, lëkurë të thatë, puçrra dhe të tjera. Sipas Qendrave të Kontrollit dhe Parandalimit të Sëmundjeve (CDC), PCOS është një nga shkaqet më të zakonshme të infertilitetit femëror.

Pse gratë me PCOS janë në një rrezik më të lartë të Covidit? Një studim i botuar në Revistën Evropiane të Endokrinologjisë zbuloi se gratë që vuajnë nga PCOS kanë 50% rrezik më të lartë për t’u infektuar me koronavirus. Sidoqoftë, pasi ekipi nga Universiteti i Birmingham, MB, rregulloi faktorët kardiometabolikë si diabeti tip 2, sëmundja e mëlçisë yndyrore jo-alkoolike dhe presioni i lartë i gjakut, shkalla e infeksionit u ul në 26%. Rreziku dhe ashpërsia e infeksionit ngrihet kur shoqërohet nga sëmundje metabolike si diabeti tip 2, sëmundje joalkoolike dhe hipertension.

Për studimin, ekipi i studiuesve nga Universiteti Birmingham përfshiu 21,292 gra me PCOS dhe 78,310 pa PCOS. Studimi u krye gjatë Janarit dhe Korrikut 2020. Sipas rezultateve të studimit, u zbulua se gratë me PCOS kanë 51 përqind rrezik më të madh të kontraktimit të Covid-19 në krahasim me gratë pa PCOS.

Sidoqoftë, studimi me bazë në Mbretërinë e Bashkuar zbuloi se gratë me PCOS janë në një rrezik më të lartë të Covid-19, por studimi nuk përcakton nëse gjendja ndikon në nivelin e infeksionit. Për të kuptuar ashpërsinë e rrezikut, kërkohen më shumë studime për të konfirmuar të njëjtën gjë.

Si të qëndroni të sigurt gjatë sëmundjes pandemike? Mënyra më e mirë për të mbrojtur veten nga pandemia është duke iu përmbajtur udhëzimeve të sigurisë së Covid-19. Vishni një maskë me dy shtresa, shmangni udhëtimet, mbani distancën shoqërore, shmangni tubimet e mëdha, shmangni ftesën e njerëzve me të cilët nuk jetoni dhe praktikoni higjenë të mirë.