Nga Dean Obeidallah/ Më 4 prill 1968, një person i bardhë i a rmatosur q ëlloi dhe v rau Dr. Martin Luther King, Jr, në ballkonin e Lorraine Motel në Memfis, Tenesi. Më shumë se 50 vjet më vonë, l ufta që ai zhvilloi për të siguruar që amerikanët e zinj të kishin qasje të barabartë për të votuar është ende shumë e gjallë. Tani po shohim një valë masash për s htypjen e votuesve të mbështetur nga zyrtarë të zgjedhur republikanë, ndërsa Qendra Brennan për Drejtësi raporton se 361 projektligje k ufizuese janë prezantuar në 47 shtete. Më të dukshmet (tani për tani, të paktën) janë në Georgia dhe Texas. Le të mos pretendojmë se raca nuk është pjesë e kësaj përpjekjeje të republikanëve. Siç King deklaroi në përfundim të marshimit për të drejtat civile në 1965 nga Selma në Montgomery, “Rrënjët e r acizmit dhe mohimi i së drejtës për të votuar” ishin të ndërthurura.

Në atë kohë, qëllimi ishte qartësisht për ruajtjen e pushtetit të bardhë. Sot, ka të bëjë më shumë me ruajtjen e pushtetit republikan, por duke qenë se partia republikane është kryesisht një parti e bardhë, nuk është shumë ndryshe. Në të vërtetë, imazhi i guvernatorit republikan Brian Kemp duke nënshkruar ligjin e votimit në Georgia – atë që Presidenti Joe Biden ka k ritikuar – duket i ardhur nga dekada më parë, ndërsa Kemp shoqërohej nga gjashtë të bardhë përpara një pikturë të ish pronarit të skllevërve, Callaway. King, në fjalimin e tij të famshëm “Na jepni votën” në 1957, tha se nëse amerikanët e zinj mund të ushtronin lirisht të drejtën e tyre të votës, ata mund të “mbushnin sallat tona legjislative me njerëz të vullnetit të mirë”. King shtoi më pas fjalë që ende rezonojnë, duke kundërshtuar “llojet e metodave m anipuluese” që përdoren nga zyrtarët e zgjedhur jugorë për të hequr të drejtën nga votuesit e zinj dhe duke vërejtur se, “Mohimi i kësaj të drejte të shenjtë është një tr adhti tr agjike e mandateve më të larta të traditës sonë demokratike”, transmeton lexo.com.al.

Këto janë të njëjtat forca edhe sot. Le të jemi 100% të qartë: Nuk ka asnjë m ashtrim zgjedhor që i nxiti republikanët të ndryshojnë ligjet e tyre, vetëm s hqetësime për humbjen e mbështetjes. Edhe në Teksas, ku republikanët janë ende duke fituar shtetin, ata janë qartazi të a larmuar që kufijtë e fitores të tyre janë tkurrur. I nominuari presidencial i republikanëve, Mitt Romney fitoi shtetin me gati 16 pikë në 2012. Marshi fitues i Donald Trump ra në nëntë pikë në 2016 dhe pak më shumë se pesë pikë në 2020. Republikanët e Teksasit po shohin qartazi se ku po shkojnë gjërat. Si pasojë, ne po shohim një cunami të këtyre “metodave m anipuluese” të hartuara me saktësi pothuajse kirurgjikale për të marrë fletët e votimit nga njerëzit me ngjyrë – ose të paktën ta bëjnë shumë më s fiduese ushtrimin e kësaj të drejte kushtetuese. Ligji i ri i Georgia ndalon përdorimin e njësive të lëvizshme të votimit nëse Guvernatori nuk shpall gjendjen e jashtëzakonshme. Këto njësi lëvizëse u vendosën në mënyrë efektive vitin e kaluar në Fulton County, duke tërhequr më shumë se 11.200 votues në një zonë ku shumica e popullsisë është e zezë dhe hispanike dhe ku votat d ërrmuese shkuan për Joe Biden – qartazi një pjesëmarrje e rëndësishme në një shtet që ai fitoi me vetëm 11,779 vota.

Në Teksas, Senati i Shtetit i kontrolluar nga republikanët miratoi të enjten një projekt-ligj gjithëpërfshirës që, ndër të tjera, do të kërkonte që votimi i parakohshëm të përfundonte në orën 21:00 dhe të ndalohej votimi drive-through. Përse? Harris County, ku Biden fitoi me më shumë se 14 pikë, ishte një nga qarqet që mbajti votimet e hapura deri në orën 10:00 në darkë. për të akomoduar punëtorët me turne vitin e kaluar. Harris County lejoi gjithashtu votimin drive-through në 10 vende votimi. Siç zyrtarët e Harris County vunë në dukje, më shumë se gjysma e votave të numëruara në vendet e drive-through dhe gjatë orëve të zgjatura u hodhën nga votuesit e zinj dhe hispanikë. Ju mund të shihni pse republikanët dëshirojnë ta bëjnë më të vështirë votimin atje. Shumica e republikanëve në të gjithë vendin nuk po k undërshtojnë këto masa. Një sondazh i Pew i publikuar këtë javë zbuloi se pjesa e mbështetësve republikanë që besojnë se duhet të bëhet “gjithçka e mundur” për ta bërë të lehtë votimin ka rënë nga 48% në 28% që nga 2018, transmeton lexo.com.al.

Një mënyrë që ne të tjerët t’i bëjmë p resion për të ndryshuar mendjen e tyre mund të jetë një recetë që King ka gjasa të kishte aprovuar: më shumë b ojkote si ato nga Major League Baseball, e cila njoftoi të premten se po lëvizte All-Star Game nga Georgia në përgjigje të k ufizimeve të votimit. Mbi të gjitha, King udhëhoqi në mënyrë të famshme një b ojkot nga viti 1955 deri në 1956 kundër sistemit të autobusëve në Montgomery, Alabama, që çoi përfundimisht në vendimin e Gjykatës së Lartë se ndarja në autobusët publikë ishte antikushtetuese. Më 3 prill 1968 – një ditë para se të v ritej – King foli në mbështetje të punonjësve sanitarë të qytetit të Memfis që p rotestonin, duke bërë thirrje për përdorimin e b ojkoteve ekonomike për të kryer ndryshime të politikave. King shpjegoi se kjo taktikë mund të jetë efektive në “ushtrimin e p resionit atje ku me të vërtetë dhemb”.

Kjo qasje mund dhe ka funksionuar shumë më vonë, gjithashtu. Mos shikoni më larg sesa ligji anti-LGBTQ i vitit 2016 i miratuar në Karolinën e Veriut nga qeveria e shtetit e kontrolluar nga republikanët, i njohur si “bathroom bill”, i cili ndalonte amerikanët transgjinorë të përdorin banjën e lidhur me gjininë me të cilën identifikoheshin. Si përgjigje, NBA zhvendosi All-Star Game në 2017 nga shteti dhe dhjetëra performues dhe korporata anuluan ngjarjet ose hapjet atje. Pas një viti “duke bërë p resion atje ku vërtet dhemb”, legjislatura shtetërore e kontrolluar nga republikanët shfuqizoi disa nga dispozitat më të p akëndshme të masës. Në fjalimin e famshëm përfundimtar të King, ai u bëri thirrje amerikanëve të “qëndronin me një vendosmëri më të madhe” për ta bërë Amerikën atë që duhej të ishte. Ai tha se “Ne kemi një mundësi për ta bërë Amerikën një komb më të mirë”. Fjalët e King janë ende frymëzuese – dhe një kujtesë se l ufta e kombit tonë kundër fuqisë t oksike të bardhë është ende për t’u fituar./CNN/Lexo.com.al/e.c.