Nuk është plotësisht e qartë se çfarë fshihet pas k rizës së dukshme politike në Jordani, ku afër 20 zyrtarë u arr estuan gjatë fundjavës dhe gjysmë vëllai i Mbretit Abdullah II u nënshtrua shkurtimisht në arr est shtëpiak. Ministri i Jashtëm foli në mënyrë të paqartë për “kr yengritje” dhe la të kuptohet për një lidhje të huaj; disa gishta s hënjështruan Izraelin, të tjerë Arabinë Saudite. Ajo që është e dukshme është se Princi Hamzeh bin Hussein k ritikoi re gjimin për paaftësi, ko rrupsion të shfrenuar dhe a utoritarizëm – dhe ai kishte një të drejtë.

Princi Hamzeh tha në një video që regjistroi “Të k ritikosh qoftë një aspekt të vogël të një politike çon në a rrestime dhe a buzime nga shërbimet e sigurisë. Ka arritur një pikë ku askush nuk është në gjendje të flasë ose të shprehë një mendim për asgjë pa u b ulizuar, a rrestuar, n gacmuar dhe k ërcënuar”. Pas ndërmjetësimit, të hënën, ai u zotua për besnikëri ndaj mbretit, por fjalët e tij bënë megjithatë jehonë, transmeton lexo.com.al.

Kjo k ritikë do të jetë e p akontestueshme për çdo vëzhgues të ngushtë të Jordanisë, një vend prej 10 milionësh i pozicionuar strategjikisht midis Izraelit, Sirisë, Arabisë Saudite dhe Irakut. Në më shumë se 21 vjet qeverisje, mbreti Abdullah është kthyer në mënyrë të qëndrueshme në më pak tolerant ndaj d isidencës. Raporti i fundit nga Freedom House e uli vendin në kategorinë “jo të lirë” nga “pjesërisht të lirë”, duke përmendur “k ufizime të reja të a shpra mbi lirinë e mbledhjes, një g oditje ndaj sindikatës së mësuesve pas një serie g revash dhe p rotestash dhe faktorë që përfshijnë mungesën e përgatitjeve të duhura që d ëmtuan cilësinë e zgjedhjeve parlamentare gjatë pandemisë Covid-19”.

Megjithatë, edhe bamirësi më i madh i Jordanisë, Shtetet e Bashkuara dhe shtetet fqinje përfshirë Izraelin dhe Arabinë Saudite, nxituan të shprehin mbështetjen për regjimin të dielën. Një zëdhënës i Departamentit të Shtetit tha se “Mbreti Abdullah është një partner kryesor i Shteteve të Bashkuara dhe ai ka mbështetjen tonë të plotë”, transmeton lexo.com.al.

Askush nuk dëshiron të shohë një shtet tjetër të Lindjes së Mesme të përfundojë në t razira politike. Megjithatë, është e habitshme që, ndonëse përballen me një r egjim arab të fjetur, të k orruptuar dhe gjithnjë e më s htypës, Shtetet e Bashkuara vazhdojnë të vendosin një çmim të lartë për ruajtjen e status quo-së. Ashtu si Egjipti, një tjetër aleat i SHBA i drejtuar nga një d iktaturë e paaftë, Jordania ka nevojë të madhe për të ndjekur reformat ekonomike dhe politike që mbreti Abdullah premtoi dhe përdori, kur erdhi për herë të parë në pushtet. Në vend të kësaj, ai ka lëvizur në drejtim të kundërt. Një nga figurat më të shquara të arr estuara ishte Bassem Awadallah, një ish-ministër i kabinetit i njohur për avokimin e tij prej kohësh të liberalizimit politik.

Ndoshta, Izraeli ose Princi i Kurorës Saudite Mohammed bin Salman, i cili ka lidhje me z. Awadallah, janë përzier në politikën jordaneze. Por Princi Hamzeh, i cili është popullor në mesin e disa fiseve jordaneze që janë shtylla kurrizore e r egjimit, duket se po reflekton p akënaqësi të vërtetë dhe të përhapur. Në vend që ta ar restojë atë dhe aleatët e tij, mbreti Abdullah duhet të konsiderojë se si mund të krijojë hapësirë ​​për më shumë debate dhe veprimtari më të ligjshme politike. Dhe në vend që të mbështesin verbërisht sundimtarin, administrata e Biden dhe demokracitë e tjera perëndimore duhet t’i thonë atij, në heshtje por me vendosmëri, se status quo-ja sh typëse është e p aqëndrueshme./TheWashingtonPost/Lexo.com.al/e.c.