Shpërqendrimi dhe vetëkënaqësia e qeverisë kanë përforcuar vërshimin.

14 prilli ishte një ditë e madhe në Indi. Hindut dhe Sikhs u mblodhën për të shënuar vitin e ri. Shumë myslimanë festuan ditën e parë të Ramazanit në festa të natës vonë me miqtë dhe familjen. Në Haridwar, një qytet tempull që këtë vit pret Kumbh Mela, një festival Hindu i përvitshëm që është tubimi më i madh fetar në botë, midis 1 dhe 3 milion njerëz u futën dhe bënë një zhytje rituale në Ganges. Dhe në të gjithë vendin, numri i njerëzve që u testuan pozitivisht me Covid-19 tejkaloi për herë të parë 200,000 në një ditë të vetme. Numri ka vazhduar të rritet që atëherë, duke arritur në 315,000 vetëm një javë më vonë – shifra më e lartë ditore në çdo vend në çdo pikë gjatë pandemisë. V dekjet gjithashtu kanë filluar të rriten shpejt dhe dyshimet janë të shumta se numri zyrtar është në vetvete një nënvlerësim masiv i numrit real. Piret po ndërtohen në trotuaret jashtë krematoriumeve për të përballuar fluksin e trupave.

Kjo valë e dytë e t merrshme është një k atastrofë jo vetëm për Indinë, por edhe për botën. Lejimi i virusit të qarkullojë i pakontrolluar rrit rr ezikun që të shfaqen lloje të reja të rr ezikshme. Një variant s hqetësues i zbuluar për herë të parë në Indi, i quajtur “mutant i dyfishtë”, është gjetur tashmë në disa vende të tjera, përfshirë Amerikën dhe Britaninë. Edhe kur shkencëtarët përpiqen të kuptojnë se sa i madh është një k ërcënim, po shfaqen më shumë variante. Një pasojë më e menjëhershme e valës së dytë të Indisë për pjesën tjetër të botës është m inimi i furnizimeve të vaksinave. India kishte shpresuar të ishte farmacia e botës. Por me s hpërthimin e numrit të rasteve, qeveria ka k ufizuar eksportet e vaksinave. Në gjysmën e parë të prillit India dërgoi vetëm 1.2 milion doza jashtë vendit, krahasuar me 64 milion në tre muajt e mëparshëm. Instituti Serum i Indisë, një kompani private që prodhon vaksinën AstraZeneca, ka shkelur detyrimet ndaj Britanisë, Bashkimit Evropian dhe Covax, një skemë për të furnizuar më shumë doza në të gjithë botën. Vendet afrikane që kishin shpresuar tek India për t’u siguruar atyre vaksina po shikojnë në ankth, transmeton lexo.com.al.

Me qytetet e saj të mbushur me njerëz dhe kujdesin shëndetësor të paqëndrueshëm, India nuk është një vend i lehtë për të frenuar një s ëmundje infektive. Megjithatë, disa pjesë të vendit ishin jashtëzakonisht të suksesshme për një kohë në ngadalësimin e transmetimit. V dekjet nga vala e parë e pandemisë, e cila arriti kulmin në shtator, ishin çuditërisht të ulëta, për arsye që nuk janë të qarta. Dhe Narendra Modi, Kryeministri, ishte i shpejtë për të krijuar një bll okim mbarëkombëtar një vit më parë, megjithëse një që dështoi të planifikonte për miliona punëtorë migrantë të papunë të cilët në fillim kishin ngecur, të varfër, në qytete dhe më pas u lejuan të ktheheshin në vendlindjen e tyre në fshatra, duke marrë me vete Covid-19. Me pak fjalë, deri në fillim të këtij viti, qeveria e Indisë, si shumë të tjerë, kishte një rekord të k eq, por jo k atastrofik në l uftimin e pandemisë. Por përmes vetëkënaqësisë dhe shpërqendrimit, z. Modi ka lejuar që gjërat të dalin jashtë kontrollit. Në janar ai mburrej se “Ne jo vetëm që i zgjidhëm p roblemet tona por ndihmuam gjithashtu botën për të l uftuar pandeminë”. Megjithatë, në fillim të marsit, ndërsa rastet filluan të rriteshin në shtetin e drejtuar nga opozita, Maharashtra, qeveria e tij, përtej ndihmës, s ulmoi qeverinë e shtetit me shpresën për ta rr ëzuar atë.

Kërkimi i pareshtur i z. Modi për avantazh partiak ka qenë gjithashtu i ekspozuar në Bengalin Perëndimor, një nga katër shtetet që mbajnë zgjedhje këtë muaj. Ai dhe togerët e tij, ashtu si r ivalët e tyre, kanë mbajtur tubime të panumërta të mëdha gjatë një fushate disa javore, pa maska ​​ose ndonjë formë të distancimit shoqëror. Kjo rr ezikon të përhapë pandeminë midis 100 milion njerëzve të shtetit, natyrisht, por ajo ka tërhequr gjithashtu vëmendjen e qeverisë nga l uftimi i përhapjes së sëmundjes. Amit Shah, krahu i djathtë i z. Modi dhe ministri i brendshëm, ishte në rrugën e fushatës për 12 nga 18 ditët e para të prillit. Kjo mund të ndihmojë në shpjegimin pse politika e vaksinave të z. Modi ka qenë kaq e turbullt. Nga mesi i shkurtit qeveria kishte urdhëruar doza mezi të mjaftueshme për të mbrojtur 3% të popullsisë (pa llogaritur ata që shpreson të marrë nga Covax). Të etur për të promovuar aftësitë shkencore të Indisë, rregullatorët miratuan Covaxin, një vaksinë autoktone, para se të kishte përfunduar të gjitha provat e nevojshme, edhe pse ata këmbëngulën që dozat e huaja duhet të largonin pengesa shtesë. Më pak se 10% e popullsisë ka marrë dozën e parë të vaksinës. Kjo është më shumë se në shumë vende, por India është një prodhues i madh i vaksinave dhe mund të kishte bërë më mirë, transmeton lexo.com.al.

Ka shenja përmirësimi. Në 13 prill qeveria njoftoi miratimin e shpejtë për importet e vaksinave që janë miratuar nga vende të ndryshme të pasura. Po ashtu është duke hedhur para në prokurim. Këtë javë, ajo tha se do të japë rreth 400 milion dollarë për të ndihmuar Institutin e Serumit të rrisë prodhimin. Partia Bharatiya Janata (BJP) e z. Modi pezulloi tubimet e saj të mëdha zgjedhore në 18 Prill. Dhe në 19 Prill qeveria azhurnoi politikën e saj të vaksinave për të lejuar këdo mbi moshën 18 vjeç të marrë një dozë, duke filluar nga muaji tjetër. Megjithatë, kjo është me përdorim të kufizuar, duke pasur parasysh mungesën e furnizimit që mbizotëron në pjesën më të madhe të vendit. Disa shtete kanë mbetur tashmë pa vaksina. India po vaksinon vetëm 3 milion njerëz në ditë, ose 0.2% të popullsisë, duke tejkaluar mezi disa vlerësime të përafërta të numrit real të infeksioneve ditore. Edhe nëse prodhimi rritet ose më shumë doza vijnë nga jashtë, vala aktuale është shumë e fortë për t’u ndalur vetëm me inokulime.

I ronia është se pasi fitoi zgjedhjet pas zgjedhjeve, z. Modi komandon një autoritet të jashtëzakonshëm. Ai është kryeministri më i fuqishëm i Indisë në një brez. BJP kontrollon të dy dhomat e parlamentit dhe drejton shumicën e qeverive të shtetit. Nëse ka pasur ndonjëherë një moment për të shfrytëzuar gjithë këtë ndikim, ky do të ishte tani. Z. Modi duhet të miratojë menjëherë kufizime të rr epta në tubimet m asive – përfshirë ngjarjet fetare që ai promovon si pjesë të ideologjisë së tij Hindu-na cionaliste. Ai duhet të përpiqet gjithashtu të k ufizojë udhëtimet nëpër vend, pa i lënë punëtorët migrantë në gjendjen si në bll okimin e tij të parë. Ministri i shëndetësisë, i cili mendon se sëmundjet mund të shërohen me ndihmën e u rinës së lopës, duhet të largohet. Duhen gjetur shpejt mënyra për të rritur prodhimin e vaksinave. Kjo nuk do të thotë të marrësh kontrollin e firmave private ose prodhimin e tyre, por përkundrazi t’i ndihmosh ata të sigurojnë furnizimet e nevojshme nga vende të tilla si Shtetet e Bashkuara. Në qoftë se vala e dytë e Indisë nuk vihet nën kontroll, e gjithë bota do të v uajë./TheEconomist/Lexo.com.al/e.c.