Brazili është duke përjetuar një nga kulmimet më të k ëqija të infeksioneve me Covid-19 që bota ka parë deri më tani. Të mërkurën, ajo regjistroi 3,869 vdekje, një rekord që përfaqësonte pothuajse një të tretën e të gjitha viktimave të koronavirusit në botë atë ditë. Fundi i valës nuk po shihet askund në horizont: Falë p aaftësisë mahnitëse të Presidentit Jair Bolsonaro dhe qeverisë së tij, vetëm 2 për qind e brazilianëve janë vaksinuar plotësisht dhe masat e nevojshme të bll okimit për të ngadalësuar infeksionet e reja, përfshirë nga një variant a gresiv që u shfaq në Brazil, janë praktikisht inekzistente.

Në vend që të l uftonte me koronavirusin, z. Bolsonaro duket se po hedh bazat për një k atastrofë tjetër: një g rusht shteti politik kundër ligjvënësve dhe votuesve që mund ta heqin atë nga posti. Ndërsa disa ligjvënës në Kongres k ërcënojnë me fillimin e procedurës së fajësimit kundër tij, dhe ndërsa ish Presidenti Luiz Inácio Lula da Silva ka dalë si një sfidues i mundshëm në zgjedhjet e vitit të ardhshëm, z. Bolsonaro shkarkoi këtë javë ministrin e mbrojtjes, dhe komandantët e lartë të ushtrisë, marinës dhe forcës ajrore u larguan bashkërisht nga pozicionet e tyre, transmeton lexo.com.al.

Asnjë shpjegim nuk u ofrua për këtë, por ministri i mbrojtjes, Fernando Azevedo e Silva, ishte i njohur për sjelljen e tij të pavarur ndaj një presidenti i cili iu referua forcave të a rmatosura muajin e kaluar si “u shtria ime”. Z. Bolsonaro zgjodhi ish shefin e tij të shtabit për të zëvendësuar z. Azevedo e Silva, dhe emëroi një oficer policie pranë familjes së tij, si ministrin e ri të drejtësisë. Lëvizjet në fjalë ishin të mjaftueshme për të nxitur gjashtë kandidatë të mundshëm presidencialë të lëshojnë një deklaratë të përbashkët që paralajmëron se “demokracia e Brazilit është e k ërcënuar”. “Plani i qartë rezervë i Bolsonaro”, shkroi kryeredaktori Brian Winter në Americas Quarterly, “do të ketë sa më shumë burra me a rmë në krah të jetë e mundur, në rast të një fajësimi ose një rezultati të pafavorshëm në zgjedhjet e 2022”.

Megjithëse institucionet demokratike të Brazilit janë relativisht të forta pas më shumë se tre dekadave të konsolidimit, ka arsye për s hqetësim. Z. Bolsonaro ka shprehur haptazi admirimin e tij për d iktaturën u shtarake që sundoi vendin në vitet 1960 dhe ’70. Si një admirues i Donald Trump, ai ka adoptuar taktikën e ish-presidentit amerikan për paralajmërimin e m ashtrimit në zgjedhjet e ardhshme dhe ka kërkuar që sistemet elektronike të votimit të zëvendësohen me fletë votimi. Ai mbështeti pretendimet e z. Trump për mashtrim zgjedhor dhe djali i tij, një ligjvënës që vizitoi Uashingtonin në prag të 6 janarit, shprehu z hgënjim që s ulmi ndaj Kapitolit nuk pati sukses, transmeton lexo.com.al.

Kongresi në Brazil mund të lëvizë për të larguar z. Bolsonaro për administrimin e tij të zbehtë të pandemisë, duke përfshirë minimizimin e seriozitetit të saj, r ezistencën ndaj masave të shëndetit publik dhe promovimin e kurave të s harlatanëve. Por demokracitë e Shteteve të Bashkuara dhe Amerikës Latine duhet t’i kushtojnë vëmendje ndërsa po afrohen zgjedhjet e vitit të ardhshëm – dhe t’ia bëjnë të qartë z. Bolsonaro se një n dërprerje e demokracisë do të ishte e patolerueshme. Presidenti brazilian ka kontribuar tashmë shumë në p ërkeqësimin e pandemisë së Covid-19 në vendin e tij dhe, përmes përhapjes së variantit brazilian, në të gjithë botën. Ai nuk duhet të lejohet të s hkatërrojë edhe një nga demokracitë më të mëdha në botë./TheWashingtonPost/Lexo.com.al/e.c.