Me siguri e keni dëgjuar termin ‘inflamacion’ të përmendur në podkastet shëndetësore dhe postimet në Instagram të nutricionistëve, por a e dini se çfarë do të thotë në të vërtetë fjala fjalë?
Inflamacioni është një përgjigje imune e dobishme, afatshkurtër që ndihmon për të mbrojtur trupin tuaj nga pushtuesit e jashtëm, të tilla si bakteret, toksinat dhe viruset. Kur inflamacioni bëhet kronik dhe afatgjatë, ai mund të ketë një efekt negativ në shëndetin tonë, duke kontribuar në sëmundje si sëmundjet e zemrës, kanceri, goditja në tru dhe diabeti, sipas Independent.
Dieta është vetëm një mënyrë kryesore që mund të ndihmojmë për të kontrolluar inflamacionin kronik në trup dhe ndërsa ushqimet me sheqer dhe të përpunuara mund të përkeqësojnë problemin, këto super ushqime mund të ndihmojnë për ta mbajtur atë nën kontroll.
Manaferrat
Luleshtrydhet boronicat, mjedrat dhe manaferrat nuk kanë vetëm shije të shkëlqyeshme – të gjitha janë gjithashtu të pasura me antioksidantë. Këto molekula që luftojnë sëmundjet ndihmojnë në mbrojtjen e trupit tuaj nga radikalet e lira; atome të paqëndrueshme që mund të dëmtojnë qelizat, duke shkaktuar sëmundje dhe plakje.
Të gjitha manaferrat përmbajnë flavonoide, por varietete të caktuara janë më të fuqishme se të tjerat. Manaferrat janë të njohur për përmbajtjen e tyre të lartë të fitonutrientit, i cili ka veti të fuqishme anti-inflamatore dhe mund të luajë një rol në mbështetjen e sistemit imunitar gjithashtu.
Nëse nuk keni mundësi të blini tavë të freskëta të manave nga supermarketi rregullisht, mund të vini varietete të ngrira për shumë më lirë, të cilat mund t’i spërkatni me kos ose të fërkoni në gojëmjaltë pas stërvitjes.
Peshk yndyror
Ne të gjithë duhet të synojmë të hamë të paktën dy pjesë të peshkut në javë, sipas varieteteve të yndyrave NHS të peshkut, të tilla si salmon, skumbri, anchovies dhe sardele, të na furnizojë me EPA dhe DHA – acide yndyrore me omega-3 me zinxhir të gjatë qe kane veti anti-inflamatore te dokumentuara mire.
Kur hani këto lloj peshqish, trupi juaj zbërthen acidet yndyrore detare në përbërje të quajtura rezolina dhe protektin, të cilat mund të ndihmojnë në uljen e niveleve të inflamacionit në trup.
Peshku i konservuar mund të jetë një mbushës i shijshëm sanduiçi, ndërsa prerjet më të mëdha të salmonit dhe tonit janë të shkëlqyera për të shtuar në sallata si një zëvendësim për mishin.
Brokoli
Kjo element kryesor i darkës së pjekur të së dielës ka disa përfitime mjaft mbresëlënëse shëndetësore që shumë prej nesh nuk i kuptojnë. Përveçse është një burim i mirë i fibrave dhe proteinave, ky termocentral i dendur lëndë ushqyese është veçanërisht i pasur me flavonoide antioksiduese si kaempferoli dhe kuercetina.
Është gjithashtu e mbushur me një shumëllojshmëri të karotenoideve, të cilat mund të ndihmojnë në mbrojtjen nga zhvillimi i kancerit të lëkurës dhe sëmundjeve të caktuara të syve.
Përveçse të jeni një çift i shkëlqyeshëm me viçin tuaj të pjekur, pse të mos provoni të shtoni brokoli në skuqje, supa dhe sallata anësore?
Shafrani i Indisë
Ashtu si lakra jeshile dhe quinoa, kjo erëz me ngjyrë të artë është bërë një nga ata përbërës të modës që të gjithë tani duket se i kanë në dollapët e tyre.
Arsyeja? Për shkak se shafran i Indisë ka disa veti anti-inflamatore të hulumtuara mirë që mund të ndihmojnë në zvogëlimin e dhimbjeve të shoqëruara me artrit, si dhe qetësimin e çështjeve inflamatore të lëkurës si aknet.
Studiuesit kanë zbuluar se kimikati i verdhë i ndritshëm që i jep shafran i Indisë ngjyrën e tij të pazakontë, të quajtur kurkuminë, është i aftë të bashkëveprojë me një larmi molekulash të përfshira në inflamacion dhe disa besojnë se është po aq efektive në shtypjen e inflamacionit sesa qetësuesit pa recetë.
Ju mund të spërkatni shafranin e Indisë me perime dhe ta pjekni në furrë, ta shtoni në vezët e dielën ose të bëni një prodhim të qumështit të artë , një pije e shijshme indiane që përfshin ngrohjen e lopës ose qumështit me bazë bimore, me shafran i Indisë dhe erëza të tjera, të tilla si kanellë dhe xhenxhefil.