Numri global i rasteve COVID-19 ka rënë për të dytën javë radhazi, njoftoi sot OBSH, sidoqoftë paralajmëroi kundër optimizmit të parakohshëm.

“Kemi të bëjmë me një shkëputje të madhe në rritje, ku, në disa vende me përqindje më të larta të vaksinimit, duket se ekziston mendimi se pandemia COVID-19 ka mbaruar, ndërsa të tjerët po përjetojnë valë të mëdha të infeksioni”, paralajmëroi drejtori i përgjithshëm i OBSH, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Pandemia nuk mbaron derisa të mundet kudo”, shtoi ai, duke u bërë thirrje kompanive farmaceutike të tregojnë më shumë fleksibilitet në interesin e dërgimin e më shumë dozave në vendet e varfra tani dhe të mos presin deri në gjysmën e dytë të këtij viti apo edhe 2022.

COVAX, një iniciativë e filluar nga OBSH për shpërndarjen e dozave të vaksinave në vendet e varfra, ka ndihmuar deri më tani për të çuar 65 milionë doza në 124 vende.

Tedros shpreson që COVAX të ketë shpërndarë 190 milionë doza deri në fund të qershorit.