Dy teori të mundshme shpjegojnë gjerësisht origjinën e pandemisë së koronavirusit që ka vrarë më shumë se 3 milion njerëz. E para është rruga e monitoruar prej kohësh e përhapjes zoonotike, në të cilën një patogjen kalon nga kafsha në njeriun. E dyta është se një laborator në Wuhan, Kinë, po kryente eksperimente të rrezikshme me koronavirusët e lakuriqëve të natës dhe mund të kishte pësuar ndonjë aksident ose rrjedhje. Asnjë teori nuk ka prova, por siç paralajmërojnë 18 shkencëtarë të shquar, “të dyja mbeten të zbatueshme”. Bota duhet ta dijë.

Në një letër të botuar në revistën Science javën e kaluar, shkencëtarët këmbëngulin se “është e nevojshme dhe e realizueshme një qartësi më e madhe për origjinën e kësaj pandemie”. Nënshkruesit përfshinin Ralph Baric të Universitetit të Karolinës së Veriut në Chapel Hill, i cili është një ekspert i koronavirusëve dhe teknikave pioniere për manipulimin e tyre që u përdorën përfundimisht nga Instituti i Virologjisë së Wuhan. Letra u organizua nga David Relman i Universitetit të Stanfordit dhe Jesse Bloom nga Universiteti i Uashingtonit dhe u miratua nga Anna Eshoo, e cila kryeson nënkomitetin e shëndetit të Dhomës së Energjisë dhe Tregtisë. Letra vë në dukje mangësitë anësore në një hetim të mëparshëm të Organizatës Botërore të Shëndetësisë-Kinë dhe bën thirrje për një “hetim të duhur” që do të ishte “transparent, objektiv, i drejtuar nga të dhënat, përfshirë ekspertizë të gjerë, subjekt i mbikëqyrjes së pavarur, dhe me përgjegjësi për të arritur të minimizojë ndikimin e konfliktit të interesit”, transmeton lexo.com.al.

Nuk është vonë. Me siguri, më shumë hulumtime mund të hetojnë me sukses përhapjen zoonotike. Tashmë, më shumë se 80,000 mostra të kafshëve të egra, bagëtisë dhe pulave u mblodhën nga 31 zona në Kinë, dhe asnjë nuk rezultoi pozitiv për virusin para ose pas shpërthimit.

Teoria e rrjedhjeve laboratorike meriton gjithashtu një shqyrtim më të kujdesshëm. Kjo nuk është për të stigmatizuar aziatikët ose për të sulmuar Kinën, as për të përqafuar përdorimin e administratës Trump të teorisë së rrjedhjeve laboratorike për të larguar vëmendjen nga dështimet e saj. Arsyeja për të hetuar është këmbëngulja e pyetjeve pa përgjigje në lidhje me kërkimin që po kryhet në institutin Wuhan nën Shi Zhengli për të modifikuar gjenomet virale për t’u dhënë atyre veti të reja, të tilla si aftësia për të infektuar një specie të re pritëse ose për të transmetuar nga një host në tjetrin më shumë lehtësisht. Hulumtimi përfshiu testimin e viruseve të reja kimerike me proteina të ndryshme spike, si ajo në llojin e koronavirusit pandemik, duke përdorur minj të “humanizuar”, me qeliza të modifikuara për t’i ngjarë qelizave të frymëmarrjes njerëzore, transmeton lexo.com.al.

A ka rrjedhur ndonjë nënprodukt i hulumtimit, apo punëtorët u infektuan pa dashje? A u krye hulumtimi në laboratorët më pak të mbrojtur BSL-2 në vend të BSL-4 më të sigurt? A ka manipuluar me sukses Dr. Shi një virus në laborator për të shtuar tipare gjenetike që rrisin afinitetin për qelizat njerëzore, siç ka sugjeruar gazetari i shkencës Nicholas Wade në Buletinin e Shkencëtarëve Atomikë? Këto dhe pyetje të tjera janë përmbushur me mohime të guximshme dhe bllokime rrugësh nga Kina. Në përgjigje të letrës së Science, e cila bëri thirrje për hapjen e rekordeve të laboratorëve kërkimore, Dr. Shi tha se “Padyshim që nuk është e pranueshme” dhe se “Kush mund të sigurojë një provë që nuk ekziston?”

Kjo na sjell më afër identifikimit të origjinës së pandemisë. Nëse teoria e rrjedhjeve laboratorike është e gabuar, Kina mund të sqarojë lehtësisht situatën duke qenë më e hapur dhe transparente. Përkundrazi, vepron sikur ka diçka për të fshehur./TheWashingtonPost/Lexo.com.al/e.c.