Nga Robbie Gramer/ Pesë muaj tashmë në detyrë, Presidenti i SHBA Joe Biden i ka duart plot me k riza të politikës së jashtme. Por në dukje mungon një nga titujt e lajmeve: Koreja e Veriut. Është vetëm çështje kohe para se ato të ndryshojnë, sipas zyrtarëve aktualë – dhe ish- amerikanë dhe ekspertëve të tjerë. Koreja e Veriut ka një prirje për të ngritur n xehtësinë mbi Uashingtonin dhe aleatët e saj aziatikë përmes testeve të r aketave. Shumica e analistëve bien dakord që  kriza tjetër e madhe e Koresë së Veriut është çështje kohe, jo nëse do të vijë. Gjatë gjithë kohës, diplomacia amerikane ndaj Koresë së Veriut duket se është m bërthyer në b altë, pa asnjë mundësi të qartë në horizont që Biden të k ufizojë programin e a rmëve b ërthamore të Koresë së Veriut – një p roblem i sigurisë kombëtare që ka s hqetësuar shumë nga paraardhësit e tij. Ashtu si ata, Biden përballet me të njëjtin p roblem: si të bindim r egjimin më i zolues dhe të p abindur të botës të heqë dorë nga programi i tij i a rmëve b ërthamore kur ai r egjim duket se bazon mbijetesën e tij në mbajtjen e b ombës.

Ish Presidenti i SHBA George W. Bush e etiketoi Korenë e Veriut si pjesë të një “boshti të së k eqes” dhe më pas përfshiu r egjimin në të ashtuquajturat “bisedime me gjashtë palë” që përfundimisht u f undosën. Ish Presidenti i SHBA Barack Obama provoi një strategji të “durimit strategjik” – s anksionimin e Koresë së Veriut ndërsa zgjati mundësinë për bisedime dhe një lehtësim të mundshëm të s anksioneve nëse do të sillej më mirë – pa rezultat. Ish Presidenti i SHBA Donald Trump provoi diplomacinë personale: samite të profilit të lartë, të kompletuara me fotografi me shkëlqim me udhëheqësin e Koresë së Veriut Kim Jong Un dhe “letra dashurie” pasuese. Kjo, gjithashtu, nuk arriti që Koreja e Veriut të heqë dorë nga programi i saj i a rmëve b ërthamore. Zyrtarët më të lartë të administratës së Biden-it kanë hapur derën për bisedime javët e fundit, vetëm për të parë ato iniciativa të rr ëzohen nga zyrtarët e Koresë së Veriut. Kjo mund ta lërë administratën në h arresë ndaj Koresë së Veriut ndërsa mbretëria e remite vazhdon të bëjë përparime në programin e saj të r aketave balistike dhe b ërthamore. Në janar, Koreja e Veriut shfaqi një r aketë balistike të re nëndetëse të lëshuar gjatë një parade u shtarake që shfaqi aftësitë e saj r aketore që përparojnë me shpejtësi, transmeton lexo.com.al.

Këshilltari i sigurisë kombëtare të Biden, Jake Sullivan, tha se ai pa një “sinjal interesant” nga Kim në një fjalim të fundit, ku udhëheqësi i Koresë së Veriut tha se vendi do të përgatitej njëkohësisht për “dialog dhe k onfrontim”. Në një uverturë më të drejtpërdrejtë me Pyongyang, i dërguari i ri special i Biden për Korenë e Veriut, Sung Kim, tha se Shtetet e Bashkuara janë të gatshme të takohen me Korenë e Veriut “kudo, në çdo kohë, pa parakushte” gjatë një vizite në Korenë e Jugut javën e kaluar. Në një deklaratë p ërbuzëse dhe të z hdrejtë, Kim Yo Jong, një zyrtare e lartë e Koresë së Veriut dhe motra e udhëheqësit Kim Jong Un, dukej se hodhi poshtë mundësinë e bisedimeve me Shtetet e Bashkuara – të paktën tani për tani. Ajo tha në një deklaratë dërguar Agjencisë Shtetërore Koreane të Lajmeve se “Duket se SHBA mund ta interpretojë situatën në një mënyrë të tillë që të kërkojë një n gushëllim për veten e saj. Pritëshmëria, të cilën ata zgjodhën të mbanin në mënyrë të g abuar, do t’i z hytë ata në një z hgënjim më të madh”.

Departamenti i Shtetit i SHBA nuk pranoi të komentonte, përfshirë nëse Koreja e Veriut iu përgjigj përmes kanaleve zyrtare ftesës së Sung Kim për të biseduar, në vend që t’ia referonte çështjen Shtëpisë së Bardhë. Një zëdhënës i Këshillit të Sigurisë Kombëtare të Shtëpisë së Bardhë (NSC) tha se administrata “nuk ka iluzione” në lidhje me s fidat e diplomacisë me Korenë e Veriut. Zëdhënësi theksoi se qëllimi i administratës mbetet “d enuklearizimi i plotë” i Gadishullit Korean dhe diplomacia mbetet mënyra më e mirë për të arritur këtë objektiv. Zëdhënësi shtoi se “Ne do të presim të shohim nëse komentet nga Koreja e Veriut ndiqen me ndonjë komunikim më të drejtpërdrejtë në lidhje me një rrugë të mundshme përpara”. Përfshirja e Koresë së Veriut në tryezën e negociatave është një çështje, por arritja e çdo përparimi në bisedime është një b etejë krejtësisht e ndryshme e përpjetë. Kur Presidenti i Koresë së Jugut Moon Jae-in vizitoi Shtëpinë e Bardhë muajin e kaluar, Biden përshkroi v ështirësitë e diplomacisë me Korenë e Veriut, transmeton lexo.com.al.

Biden tha se “Ne kemi studiuar nga afër atë që të tjerët kanë provuar dhe çfarë ka funksionuar dhe çfarë nuk ka funksionuar. Dhe, e dini, ne nuk jemi në iluzione sa e vë shtirë është kjo. Aspak. Katër administratat e kaluara nuk e kanë arritur objektivin. Është një objektiv tepër i v ështirë”. Nëse Koreja e Veriut ndryshon melodinë e saj dhe sinjalizon një gatishmëri për të folur, ekziston një faktor tjetër k omplikues: pandemia. Zyrtarët amerikanë dhe koreano-jugorë, duke folur në kushte anonimiteti, pranojnë se dihet pak për përhapjen e koronavirusit në Korenë e Veriut, i konsideruar si vendi më i f shehtë dhe më i m byllur në botë. Një zyrtar i Koresë së Jugut tha se “Për shkak të shumë të panjohurave me COVID në Korenë e Veriut, opsioni për takime personale mund të jetë shumë i k ufizuar”. Administrata njoftoi në prill se përfundoi një rishikim politik disa mujor mbi Korenë e Veriut. Ajo dha disa detaje publike mbi rishikimin, por tha se do të ndiqte “diplomacinë e kalibruar” me Korenë e Veriut.

Ndër zyrtarët që drejtojnë këtë politikë janë Sung Kim; Kurt Campbell, zyrtari më i lartë i NSC-së që mbikëqyr çështjet Indo-Paqësore; Edgard Kagan, një tjetër zyrtar i lartë i NSC për Azinë Lindore; dhe Jung Pak, një ish analist dhe ekspert i CIA-s për Korenë e Veriut, i cili u bashkua me administratën e Biden si zëvendës ndihmës sekretar i shtetit. Zgjedhja e Biden për Daniel Kritenbrink si diplomati i tij i lartë në Azi, është ende në pritje të konfirmimit nga Senati dhe Biden ende nuk ka emëruar Ambasadorin e tij në Korenë e Jugut. Me n gecjen e diplomacisë, p resioni është rritur mbi administratën për të a shpërsuar qëndrimin e saj u shtarak në rajon, transmeton lexo.com.al.  

Trump n griu u shtrimet u shtarake në shkallë të gjerë me Korenë e Jugut në 2018 për të hapur rrugën e diplomacisë me Kim. Administrata e Biden nuk ka treguar ende se si do të shkojë përpara me stërvitjet e mëdha vjetore të përbashkëta u shtarake me Korenë e Jugut këtë vit, të cilat zakonisht zhvillohen në gusht. John Supple, një zëdhënës i Departamentit të Mbrojtjes të SHBA, kur u pyet për koment tha se “Gatishmëria u shtarake është një përparësi kryesore. Aktivitetet tona të trajnimit u shtarak të kombinuar janë një metodë kryesore për të siguruar gatishmërinë tonë të kombinuar të Aleancës. Këto ngjarje trajnimi nuk janë p rovokuese, por me natyrë mbrojtëse dhe kanë për qëllim të ruajnë gatishmërinë e aleancës për të siguruar që ne jemi të gatshëm të “l uftojmë sonte”. Çdo vendim mbi fushën, shkallën dhe kohën e ushtrimeve do të merret në mënyrë bilaterale me këta faktorë në mend”.

Markus Garlauskas i Këshillit të Atlantikut dhe ish analist i lartë i inteligjencës amerikane mbi Korenë e Veriut në Këshillin Kombëtar të Inteligjencës theksoi se “Ne duhet të rrisim me të vërtetë aftësitë e mbrojtjes r aketore për të ecur në hapin e shpejtësisë së aftësisë r aketore e Koresë së Veriut që po përmirësohet dhe diversifikohet dhe zgjerohet për sa i përket numrit dhe llojeve të sistemeve”. Ai tha se Shtetet e Bashkuara duhet të konsiderojnë rifillimin e stërvitjeve u shtarake në shkallë të gjerë dhe dërgimin e më shumë radarëve r aketorë dhe sistemeve të mbrojtjes r aketore në rajon. Ai shtoi se “Me ritmin e k ërcënimit të Koresë së Veriut, ne jo vetëm që duhet të kthehemi atje ku ishim, [por] duhet të përmirësojmë qëndrimin tonë për të qëndruar përpara”./ForeignPolicy/Lexo.com.al/e.c.