Nga Ben Westcott/ Në një përpjekje për të parandaluar një k rizë demografike, Kina njoftoi këtë javë se do të lejojë çiftet të kenë tre fëmijë – por disa k ritikë pyetën pse qeveria mbajti një limit për prindërit në tërësi? Përgjigja mund të qëndrojë në qëndrimet e Pekinit ndaj pakicave të tij etnike, veçanërisht ato në Xinjiang. Që nga viti 2017, qeveria kineze ka zbatuar në mënyrë rigoroze politikat e saj të planifikimit familjar mbi pakicat në provincën e largët perëndimore, ku Pekini a kuzohet për kryerjen e gj enocidit ndaj popullit ujgur me shumicë myslimane. S htypja bëri që normat lokale të lindjeve të zhyten me një të tretën në 2018. Qeveria kineze mohon me f orcë a kuzat për gje nocid dhe thotë se çdo përpjekje për të k ufizuar popullsinë ujgure bie brenda politikave standarde të vendit për kontrollin e lindjeve.

Ekspertët thanë se Pekini heziton të heqë të gjitha kuotat për numrin e fëmijëve për familje për disa arsye. Por një faktor kryesor është që përfundimi i politikës do ta bënte shumë më të vështirë justifikimin e përpjekjeve të Pekinit për të k ufizuar popullsinë në Xinjiang dhe rajone të tjera me grupe të mëdha minoritare, të cilat priren të kenë më shumë fëmijë. Darren Byler, një ekspert i Xinjiang dhe një studiues postdoktoral në Universitetin e Kolorados tha se “Vazhdimi i k ufizimit të lindjeve midis popullatave që konsiderohen p roblematike është sigurisht pjesë e llogaritjes. Nëse nuk do të kishte asnjë politikë në të gjithë vendin, do të ishte e vështirë të zbatohej një politikë e veçantë për njerëzit e varfër dhe myslimanët”, transmeton lexo.com.al.

Përshtatja e trendit

Shkalla e lindjeve të Kinës ka rënë me shpejtësi që nga prezantimi i politikës së një fëmije më shumë se 40 vjet më parë, e cila k ufizoi çiftet në një fëmijë në mënyrë që të lehtësonte v arfërinë dhe të ndalonte një bum të popullsisë. Ndërsa politika frenoi me sukses normat e lindjeve ndërsa Kina u zhvillua, në vitet e fundit zyrtarët janë bërë të s hqetësuar se vendi nuk do të ketë mjaft punëtorë të rinj për të mbajtur të fuqishëm rritjen e tij ekonomike. Një fuqi punëtore që plaket me shpejtësi, duke pritur pensionet e tyre të premtuara, vetëm sa i ka pë rkeqësuar ato pr esione. Përballë një k rize demografike, qeveria kineze zbuti politikën në 2016 për të lejuar dy fëmijë, por shumë çifte në klasën e mesme Han nuk ishin të gatshëm të kishin më shumë se një fëmijë, duke përmendur kostot e larta të rritjes së familjeve veçanërisht në qytete. Në vitin 2020, niveli i lindjeve ra me gati 15% nga viti në vit.

Por ndërsa numri i të porsalindurve ra në të gjithë Kinën, niveli zyrtar i lindjeve mbeti relativisht i lartë në rajonin perëndimor të Xinjiang. Midis 1991 dhe 2017, Xinjiang kishte një raport ndjeshëm më të lartë të shkallës së lindjeve kur krahasohej me pjesën tjetër të vendit, sipas një raporti nga Instituti Australian i Politikës Strategjike. Studiuesit thonë se për dekada, familjet ujgure të Xinjiang kishin tradicionalisht shumë fëmijë – ndonjëherë deri në nëntë ose 10. Gjatë politikës së një fëmije, pakicave etnike, përfshirë popullatën ujgure të Xinjiang, u lejuan të kishin deri në tre fëmijë, për të cilat autoritetet thanë se ishte në respektim të traditave kulturore të grupit të familjeve të mëdha. Disa ujgurë e tejkaluan këtë dhe në shumë raste kjo u tolerua, transmeton lexo.com.al.

Rënie e papritur

Kur qeveria kineze filloi s htypjen e saj në Xinjiang në 2017, e cila pretendohej se përfshinte dërgimin e miliona Ujgurëve në një kompleks të gjerë të qendrave të p araburgimit, kishte një shtrëngim të njëkohshëm të politikave të planifikimit familjar. Midis 2017 dhe 2018, nivelet e lindjeve në Xinjiang ranë me një të tretën, nga 15.8 për 1.000 njerëz në 10.7 për 1.000 njerëz. Në një faks për CNN në shtator 2020, qeveria kineze ia atribuoi rënien e natalitetit “zbatimit gjithëpërfshirës të politikës së planifikimit familjar”.

Në një kohë kur qeveria kineze ishte duke u përpjekur me d ëshpërim për të rritur normat e lindjeve, s terilizimet në rajon u rritën në 243 për 100,000 njerëz në 2018, sipas dokumenteve zyrtare të qeverisë referuar në një raport nga studiuesi i Xinjiang Adrian Zenz. Kjo është shumë më e lartë se shkalla prej 33 për 100,000 njerëz për pjesën tjetër të vendit. Dhe ndërsa përdorimi i pajisjeve të kontrollit të lindjes IUD ra në Kinë midis 2016 dhe 2018, Zenz citoi dokumente që tregonin në Xinjiang se u rrit në 963 për 100,000 njerëz. Ujgurët femra të cilat janë larguar që atëherë nga Xinjiang thonë se iu nënshtruan k ontracepsionit të d etyruar dhe s terilizimeve, transmeton lexo.com.al.

Në raportin e tij, Zenz citoi direktivat e politikave zyrtare të qeverisë kineze duke filluar në 2017 që i bënin thirrje administratorëve “të s ulmojnë a shpër sjelljet që shkelin planifikimin familjar (politikat)”. Nga ai vit, rajonet e pakicave filluan një “fushatë të veçantë për të kontrolluar s hkeljet e kontrollit të lindjeve”. Një mjeke etnike ujgure e cila iku në Turqi tha në vitin 2020 se nga 300 gra ujgure të mërguara që ajo ekzaminoi nga Xinjiang, rreth 80 ishin s terilizuar. Shumë prej tyre as që e dinin se i ishin nënshtruar procedurës. Qeveria kineze nuk përmendi pakicat, përfshirë Ujgurët, në relaksimin e saj të politikës me tre fëmijë, dhe autoritetet kanë mohuar vazhdimisht a kuzat për k ontracepsion të d etyruar dhe st erilizim.

Media e drejtuar nga shteti f ajësoi shkallën e lartë të lindjeve të Xinjiang në e kstremizmin fetar dhe përshkroi rënien e pjellorisë si një fitore për të drejtat e grave. Ekspertët thanë se nuk ka gjasa që rregullat për pakicat do të zbuten së shpejti. Carl Minzner, profesor i ligjit në Universitetin Fordham tha se “Nëse do të hiqnin k ufizimet e lindjes në mënyrë universale, ata do të humbnin justifikimin e tyre për shtrëngimin e politikave të kontrollit të lindjes kundër sektorëve të veçantë të shoqërisë kineze që nuk i pëlqejnë”, transmeton lexo.com.al.

Punë dhe mbikëqyrje

Ruajtja e kontrollit mbi normat e lindjeve në Xinjiang nuk është arsyeja e vetme për mbajtjen e kufijve të tre fëmijëve për familjet nga qeveria kineze. Ekspertët thanë se Pekini do të ngurronte të gjente role të reja për dhjetëra mijëra njerëz të punësuar nga qeveria për të mbikëqyrur politikën masive të planifikimit familjar të vendit. Në të njëjtën kohë, heqja e kufijve do të shfuqizonte një nga mënyrat e shumta në të cilat qeveria kineze mund të monitorojë popullsinë e saj, tha Byler, duke detyruar Pekinin të gjente një arsye tjetër për të kryer m bikëqyrje i ntime të brendshme. Mund të ketë gjithashtu një arsye shumë praktike pse qeveria kineze ka mbajtur në vend r egjimin e saj të politikës së planifikimit familjar, edhe nëse e ka zbutur atë paksa. Pekini mund të ketë nevojë të forcojë rregullat përsëri në të ardhmen./CNN/Lexo.com.al/e.c.