Termi Sarkoma Ewing tregon një familje të formave kancerogjene që kanë origjinë dhe karakteristika të ngjashme nga pikëpamja histologjike dhe gjenetike.

Lloji më i zakonshëm është ai që zhvillohet në kocka, veçanërisht në ato të legenit, rajonit torakal dhe këmbëve. Kryesisht janë fëmijët dhe adoleshentët që preken dhe sëmundja duket se është më e zakonshme tek djemtë.

Studiuesit në Universitetin e Karolinës së Veriut dhe Qendrën Gjithëpërfshirëse të Kancerit Lineberger ka zbuluar një gjen, OTUD7A, që ndikon në zhvillimin e sëmundjes së quajtur sarkomës Ewing.

Studimi u botua në revistën “Advanced Science” dhe ekspertët kanë shpjeguar se objektiv kryesor për zbulimin e sëmundjes ka qenë proteina e gjenit me emrin “EWS-FLI1” e cila është gjetur në afërsisht 85% të pacientëve me sarkoma të Ewing.

Sipas ekspertëve, kjo proteinë e përbërë nga copa të dy proteinave të tjera, pasi prodhohet vetëm nga qelizat kancerogjene, është një objektiv i shkëlqyeshëm për trajtim.

Hetimi i mëtejshëm arriti në përfundimin se gjeni OTUD7A kontrollon proteinën përgjegjëse për sëmundjen. Për këtë qëllim, një program i inteligjencës artificiale i njohur si “AtomNet” u përdor për të ekzaminuar 4 milionë molekula dhe për të kuptuar se cilat prej tyre ishin në gjendje të kontrollonin gjenin OTUD7A.

Një përbërës i identifikuar, “7Ai” tregoi aftësi të mirë për të zvogëluar formimin e tumorit tek minjtë e laboratorit. Përbërja gjithashtu nuk u duk se ishte toksike dhe nuk vriste qelizat normale të testuara në eksperimentet laboratorike. Studiuesit aktualisht po punojnë me Shkollën e Farmacisë UNC Eshelman për të përmirësuar fuqinë dhe specifikën e 7Ai.

Sipas tyre, trajtimi me këtë përbërje mund të sigurojë një mundësi të re terapeutike të synuar për pacientët rezistentë ndaj kimioterapisë. Sidoqoftë, ekspertët thonë se zhvillimi i një ilaçi efektiv do të kërkojë më shumë prova klinike.(Il Giornale, gazeta “Si”)